Kako ukloniti plijesan s drvenog namještaja?

Kada ljigave zelene spore napadnu vaš namještaj, morate zasukati rukave i upotrijebiti učinkovito sredstvo za uklanjanje plijesni.

Kako ukloniti plijesan s drvenog namještaja?

Zelene mrlje od plijesni koje se množe na vašem drvenom namještaju nisu ni približno oku ugodne, a cjelokupni dojam koji ostavlja vaša terasa ili balkon prepun plijesni sigurno ne djeluje primamljivo. Kada ljigave zelene spore napadnu vaš namještaj, morate zasukati rukave i upotrijebiti učinkovito sredstvo za uklanjanje plijesni.

ČINJENICE O PLIJESNI:
Plijesan šire mikroskopske spore u zrak te se tako razmnožavaju.
Njihovom rastu pogoduje vlažan, topao okoliš u hladu.
Hladno i suho vrijeme ne ubija plijesan, ali usporava njihovo širenje. Ako se često pere, voda i tvrda četka dovoljne su za uklanjanje plijesni s vrtnog drvenog namještaja.
Ako je plijesan napala vaš drveni vrtni namještaj, ne biste ga trebali ostaviti da stoji vani tijekom zime u nadi da će hladnoće ukloniti plijesan. Hladnoća će ih samo zamrznuti sve dok toplina i vlaga opet ne osiguraju savršene uvjete za rast. Stoga uvijek trebate pohraniti svoj vrtni namještaj u garažu ili spremište tijekom hladnih mjeseci. Također će vaš vrtni namještaj biti dugotrajniji jer ga čuvate na sigurnom i ne izlažete ga vremenskim nepogodama.

KAKO UKLONITI PLIJESAN?
Za uklanjanje plijesni iz namještaja potreban vam je tvrda četka i voda. Ako je plijesan tvrdokorna, možete dodati običnoga octa u vodu. Otopina se treba sastojati od ¼ udjela octa i ¾ udjela vode. Obavezno očistite svaki dio namještaja, a ne samo područja koja su vidljivo napadnuta. Spore plijesni toliko se nevjerojatno šire da se vjerojatno nalaze na svakom centimetru vašeg namještaja.
Ne zaboravite oprati i sve male kutke i ispupčenja inače će se plijesan brzo ponovno pojaviti.

TRETMANI PROTIV PLIJESNI VRIJEDE ZA DRVO I PLASTIKU
Bez obzira na materijal od kojeg je izrađen vaš namještaj, tretiranje plijesni je isto. Međutim, plastični namještaj može izdržati jača sredstva za uklanjanje plijesni od drveta, pa trebate pripaziti da ga ne oštetite jakim ribanjem ili pretvrdom četkom.

Ako za uklanjanje plijesni odaberete visokotlačni čistač, držite se na propisnoj udaljenosti da ne biste oštetili namještaj i stvorili nepravilnosti, što bi olakšalo razmnožavanje plijesni na površini.

NAKON TRETMANA
Drveni namješta treba tretirati uljem. Namještaj mora biti potpuno suh prije postupka i važno je koristiti odgovarajuće ulje za namještaj. Preporučuje se da drveni vrtni namještaj tretirate uljem dva ili tri puta tijekom sezone.