Kako složiti alat u radionici?

Ne znate kako složiti alat u radionici? Imamo nekoliko savjeta za vas!

Kako složiti alat u radionici?

Pospremanje neuredne radionice za mnoge ljude je jako dosadan i naporan posao. No, s malo kreativnosti taj nered i kaos se može brzo urediti. Ako imate vlastitu radionicu za kućnu upotrebu ili hobije, možete se smatrati sretnim.

Uskoro planirate nekakav projekt koji zahtjeva dosta slobodnog prostora u vašoj radionici?

Ako postoji novi projekt, prvo trebate napraviti mjesto za njega. Često vam nedostaje prostora za odlaganje novih kupljenih predmeta ili starih koji trebaju popravke ili za rastavljanje na dijelove. Prostor na radnom stolu je već zauzet drugim priborom koji je ostao od posljednjeg posla.

Znači prvo treba što trebate napraviti je pospremiti vašu radionicu. Tu već nastaje novi problem: kamo staviti sve odvijače, nasadne ključeve, kablove, kliješta i električni alat? Sigurno se netko već prije našao u takvoj situaciji.

GOTOVO JE S KAOSOM!
Imate li radionicu već dugo ili je nova, jednom će svatko postaviti pitanje: kako napraviti red za najbolje moguće korištenje prostora? Alat ne smije stajati posvuda nego treba biti dobro posložen za brzo pronalaženje.

Prije početka radova treba najprije trebate postaviti osnovna pitanja i dobro o njima razmisliti:

  • Što mi je još potrebno, što mi je višak  i što mogu baciti?
  • Koji alat vam je često potreban, a koji koristite vrlo rijetko?
  • Što vam zauzima puno prostora, a može biti pohraniti na drugom mjestu?
  • Što možete spremiti u ladicu?

ORMAR ZA ALAT
Ormari namijenjeni za alat postoje u različitim veličinama i oblicima. Ormari najčešće imaju ladice i pretince za odlaganje. Ako trebate puno mjesta za odlaganje ili za uređaje koji su čvrsto montirani na stolu, kao što je stolna bušilica, dobro ćete moći iskoristiti viseće ormare iznad radnih površina. U metalnim ormarima možete čuvati i težak alat. 

KUTIJE I KOFERI ZA ALAT
Alat koji upotrebljavate po cijeloj kući ili koji nosite van najbolje je čuvati u prijenosnoj kutiji ili koferu za alat. 

LADICE I KUTIJE ZA RAZVRSTAVANJE
Za male dijelove, kao što su čavli i vijci, najpogodnije su male kutije.
Ladica za razvrstavanje se sastoji od mnogo prozirnih, plastičnih ladica različitih veličina, u koje se mogu razvrstavati mali dijelovi. Čak su i kutije za slaganje za to vrlo podobne. Tu se radi o plastičnim kliznim kutijama koje se slažu jedna na drugu ili vješaju na posebni zidni regal.