Kako skinuti ljepilo?

Mala neopreznost prilikom korištenja ljepila može napraviti veliku štetu. Međutim, uz malo truda, mnoge mrlje se mogu ukloniti.

Kako skinuti ljepilo?

Najlakše se skidaju mrlje s tkanina nastale od ljepila napravljenih na vodenoj bazi, kojima se lijepi papir. Prije nego što se ljepilo osuši, treba žlicom ili tupom stranom noža pažljivo sastrugati što više ljepila. Većina mrlja skinut će se ako tkaninu isperete velikom količinom čiste vode. Postupak bi valjalo ponavljati sve dok umrljano mjesto potpuno ne nestane. Ako čišćenje običnom vodom ne bude uspješno, u mrlju pažljivo utrljajte petrolej i trljajte sve dok mrlja ne nestane. Petrolej ćete ukloniti uz pomoć deterdženta za pranje posuđa: istrljajte mjesto s kojeg ste skinuli mrlju, isperite toplom vodom, pa operite vrućom vodom, zagrijanom na najvišu temperaturu koju tkanina može podnijeti.

Mrlje od ljepila možete skinuti i ako tkaninu dobro natopite octom, a zatim je istrljate čistom krpom koju ste namočili vodom.

Na predmetima od stakla, kristala ili plastike često ostaju ljepljive fleke od naljepnica. Ostatke ljepila najlakše ćete ukloniti ako ih premažete jestivim uljem, istrljate, a zatim umrljano mjesto operete na uobičajeni način. Da biste izbjegli pojavljivanje ovih mrlja, naljepnice je najbolje skidati tako što ćete predmet potopiti u toplu vodu i držati ga pod vodom dok se naljepnica sama ne skine.

Ako se ljepilo prospe na parket, pažljivo treba ukloniti što više prosute mase, a mrlja se može skinuti čistim benzinom: starom četkicom za zube umočenom u benzin lagano treba istrljati uprljano mjesto, a zatim ga prebrisati krpom namočenom čistom vodom i dobro osušiti. Mrlja se može skinuti i acetonom, ali treba paziti da se ne ošteti lak na parketu. Ovaj postupak najbolje je prvo isprobati na manje vidljivom dijelu parketa, na primjer ispod kreveta.

Čak se i superljepilo proliveno na odjeću može ukloniti. Najvažnije je sačekati da se ljepilo prvo osuši. Izmrljano mjesto istapkajte tkaninom natopljenom acetonom, sačekajte da prođe minuta-dvije, pa žlicom polako skinite omekšalo ljepilo. Ako je potrebno, postupak ponovite nekoliko puta, i to i s lica i s naličja tkanine. Uvijek prvo provjerite je li je tkanina postojana i mrlju skidajte od ruba k sredini. Odjeću operite tek kada se uvjerite da ste skinuli sve ostatke ljepila. Kada se ljepilo ponovo osuši, mrlju više nećete moći skinuti.

Superljepilo vezuje se u sekundi. Ako su vam se slučajno zalijepili prsti, najbitnije je da ne paničarite. Ne pokušavajte na silu razdvajati prste. Pomočite ih toplom sapunjavom vodom koja će razmekšati ljepilo i polako ih pokušajte razdvojiti uz pomoć plastične žličice. Proces možete ubrzati i uz pomoć acetona, ali ni tada ne treba biti nestrpljiv. U najtežim slučajevima potražite pomoć liječnika.