Prirodne alternative

7 načina kako povećati vlagu u prostoriji bez ovlaživača

Suhi zrak u domu jedan je od najčešćih problema tijekom zimskih mjeseci, stoga ti donosimo nekoliko savjeta kako možeš ovlažiti prostoriju prirodnim putem bez korištenja ovlaživača zraka

pexels-rocketmann-team-9507272.jpg
Foto: Pexels

Suhi zrak u tvom domu može uzrokovati razne probleme, uključujući krvarenje iz nosa, ispucale usne, nekvalitetan san, pa čak i probleme s disanjem, ističe Mayo Clinic. Nažalost, ove smetnje još više se pojavljuju u suhim zimskim mjesecima.

Image

Kvaliteta zraka je ovih dana iznimno važna, a poboljšati ju možeš s ovih 10 biljaka

Tijekom hladnijih zimskih mjeseci, vlažnost je općenito niža, a grijanje doma također može doprinijeti suhoći. A živiš li u suhoj klimi tijekom cijele godine ili u regiji koja ima kontrast hladnih zima s vrućim i vlažnim ljetima, dobro je pratiti razinu vlage. Osim procjene tvoje osobne ugodnosti, možeš koristiti vlagomjer (higrometar) za mjerenje razine vlage u svom domu.

Image

Dok će ovlaživač zraka povećati sadržaj vlage u tvom domu ili sobi, može također povećati tvoj račun za struju (ovisno o vrsti i veličini), a zapravo može potaknuti pojavu plijesni ako se vlaga ne zadrži na idealnih 30 do 50 posto, prema Agenciji za zaštitu okoliša (EPA).

Zbog toga smo pronašle nekoliko stručnih savjeta o tome kako ovlažiti prostoriju prirodnim putem bez korištenja ovlaživača.

Iskoristi kadu ili tuš

Isparavanje je kada voda prelazi iz tekućine u plin, gdje dodaje vlagu u zrak stoga ćeš htjeti započeti s mjestom u svom domu koje vidi najviše vode: kupaonicom.

Nakon kupanja ostavi vodu u kadi i pusti da se ohladi umjesto da je odmah nakon kupanja pustiš u odvod. To omogućuje vrijeme da vlaga ispari u zrak. Slično, nakon tuširanja vrućom vodom, otvori vrata kupaonice kako bi omogućila pari da prirodno ovlaži obližnje prostorije.

Image
Foto: Pexels

Nabavi više biljki

Naravno, biljke uljepšavaju svaku prostoriju, ali također mogu dodati vlagu u zrak kroz proces transpiracije. Nakon što se biljka zalije, vlaga će putovati kroz korijenje do lišća. Odatle se oslobađa kroz pore u lišću, povećavajući razinu vlage u prostoriji.

Bilo koja vrsta biljke će poslužiti, ali zeleni ljiljan i drvo žada su među najboljima za povećanje vlažnosti u zatvorenom prostoru, prema časopisu HortTechnology​, američkog društva za hortikulturnu znanost.

Image
Foto: Pexels

Pretvori radijatore u ovlaživače

Možeš iskoristiti sam izvor te tople, suhe topline da dodaš malo vlage u prostoriju i stvoriš neku vrstu improviziranog ovlaživača zraka. Stavi lonac ili zdjelu s vodom blizu izvora topline - bilo na radijator ili blizu otvora za ventilaciju. Kako se zagrijava, voda će ispariti u zrak, povećavajući vlagu.

Image
Foto: Pexels

Ukrasi dom vazama

Napuni vaze s ukrasnim kamenjem i malo vode i postavi ih na sunčane prozorske klupice. Dodavanjem više vode u svoj prostor, potičeš isparavanje i voilà - imaš prirodnu alternativu ovlaživaču zraka.

Image
Foto: Pexels

Preskoči sušilicu rublja koji put

Umjesto da svoju odjeću i ručnike sušiš u sušilici rublja, ostavi ih da se osuše na zraku tako da ih objesiš na stalak za sušenje. Vlažna odjeća ispušta vodu natrag u zrak dok se suši.

Bonus: Osim što ćeš ovlažiti vaš dom, ova metoda će ti također uštedjeti novac na računu za struju.

Image
Foto: Pexels

Dovedi vodu do vrenja na štednjaku

Ovo je jednostavan trik: samo ulij vode u lonac i ostavi je da lagano krčka na štednjaku. Vruća para pomoći će ovlažiti prostoriju prirodnim putem.

Image
Foto: Unsplash

Koristi perilicu posuđa

Tvoja perilica posuđa koja ti štedi vrijeme također je još jedna odlična alternativa ovlaživaču zraka. Evo što trebaš učiniti: nakon što perilica posuđa završi sa svojim ciklusom, otvori njezina vrata kako bi omogućila nalet vlage te ovlažila prostoriju.

Image
Foto: Unsplash