Prirodne alternative

7 načina kako povećati vlagu u prostoriji bez ovlaživača

Suhi zrak u domu jedan je od najčešćih problema tijekom zimskih mjeseci, stoga ti donosimo nekoliko savjeta kako možeš ovlažiti prostoriju prirodnim putem bez korištenja ovlaživača zraka

pexels-rocketmann-team-9507272.jpg
Foto: Pexels

Suhi zrak u tvom domu može uzrokovati razne probleme, uključujući krvarenje iz nosa, ispucale usne, nekvalitetan san, pa čak i probleme s disanjem, ističe Mayo Clinic. Nažalost, ove smetnje još više se pojavljuju u suhim zimskim mjesecima.

Image

Kvaliteta zraka je ovih dana iznimno važna, a poboljšati ju možeš s ovih 10 biljaka

Tijekom hladnijih zimskih mjeseci, vlažnost je općenito niža, a grijanje doma također može doprinijeti suhoći. A živiš li u suhoj klimi tijekom cijele godine ili u regiji koja ima kontrast hladnih zima s vrućim i vlažnim ljetima, dobro je pratiti razinu vlage. Osim procjene tvoje osobne ugodnosti, možeš koristiti vlagomjer (higrometar) za mjerenje razine vlage u svom domu.

shimmer fallback

Dok će ovlaživač zraka povećati sadržaj vlage u tvom domu ili sobi, može također povećati tvoj račun za struju (ovisno o vrsti i veličini), a zapravo može potaknuti pojavu plijesni ako se vlaga ne zadrži na idealnih 30 do 50 posto, prema Agenciji za zaštitu okoliša (EPA).

Zbog toga smo pronašle nekoliko stručnih savjeta o tome kako ovlažiti prostoriju prirodnim putem bez korištenja ovlaživača.

Iskoristi kadu ili tuš

Isparavanje je kada voda prelazi iz tekućine u plin, gdje dodaje vlagu u zrak stoga ćeš htjeti započeti s mjestom u svom domu koje vidi najviše vode: kupaonicom.

Nakon kupanja ostavi vodu u kadi i pusti da se ohladi umjesto da je odmah nakon kupanja pustiš u odvod. To omogućuje vrijeme da vlaga ispari u zrak. Slično, nakon tuširanja vrućom vodom, otvori vrata kupaonice kako bi omogućila pari da prirodno ovlaži obližnje prostorije.

shimmer fallback

Nabavi više biljki

Naravno, biljke uljepšavaju svaku prostoriju, ali također mogu dodati vlagu u zrak kroz proces transpiracije. Nakon što se biljka zalije, vlaga će putovati kroz korijenje do lišća. Odatle se oslobađa kroz pore u lišću, povećavajući razinu vlage u prostoriji.

Bilo koja vrsta biljke će poslužiti, ali zeleni ljiljan i drvo žada su među najboljima za povećanje vlažnosti u zatvorenom prostoru, prema časopisu HortTechnology​, američkog društva za hortikulturnu znanost.

shimmer fallback

Pretvori radijatore u ovlaživače

Možeš iskoristiti sam izvor te tople, suhe topline da dodaš malo vlage u prostoriju i stvoriš neku vrstu improviziranog ovlaživača zraka. Stavi lonac ili zdjelu s vodom blizu izvora topline - bilo na radijator ili blizu otvora za ventilaciju. Kako se zagrijava, voda će ispariti u zrak, povećavajući vlagu.

shimmer fallback

Ukrasi dom vazama

Napuni vaze s ukrasnim kamenjem i malo vode i postavi ih na sunčane prozorske klupice. Dodavanjem više vode u svoj prostor, potičeš isparavanje i voilà - imaš prirodnu alternativu ovlaživaču zraka.

shimmer fallback

Preskoči sušilicu rublja koji put

Umjesto da svoju odjeću i ručnike sušiš u sušilici rublja, ostavi ih da se osuše na zraku tako da ih objesiš na stalak za sušenje. Vlažna odjeća ispušta vodu natrag u zrak dok se suši.

Bonus: Osim što ćeš ovlažiti vaš dom, ova metoda će ti također uštedjeti novac na računu za struju.

shimmer fallback

Dovedi vodu do vrenja na štednjaku

Ovo je jednostavan trik: samo ulij vode u lonac i ostavi je da lagano krčka na štednjaku. Vruća para pomoći će ovlažiti prostoriju prirodnim putem.

shimmer fallback

Koristi perilicu posuđa

Tvoja perilica posuđa koja ti štedi vrijeme također je još jedna odlična alternativa ovlaživaču zraka. Evo što trebaš učiniti: nakon što perilica posuđa završi sa svojim ciklusom, otvori njezina vrata kako bi omogućila nalet vlage te ovlažila prostoriju.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.