Kako odabrati usisavač?

Koliko god da se trudimo i čistimo, prašina, otpad, čestice i nevidljivi alergeni pronalaze put do naših domova i automobila. Usisivač je i dalje najefikasniji za brzo čišćenje ovih prostora.

Kako odabrati usisavač?

Uređaj bez kojeg danas ne možemo zamisliti čišćenje je svakako usisavač, a na tržištu je dostupno puno više kućanskih aparat nego nekada, no u moru ponude često ne znamo koji usisavač odabrati. U moru ponude sagledajte sve prednosti i nedostatke prije nego li se odlučite na kupnju i odaberite usisavač koji najbolje odgovara vašim potrebama.

U potrazi ste za novim usisavačem, ali ne znate od kud početi? U moru usisavača koji se nude na tržištu objasnit ćemo vam prednosti i nedostatke svakog od njih, od modela s vrećicama i bez, onih na vodu ili robot usisavača koji posao odrađuju umjesto vas. Kako bi pronašli najbolji izbor koji će odgovarati vašim potrebama, saznajte karakteristike za svaki usisavač koji trenutno možete kupiti u trgovinama.

Vrste usisavača: Uspravni/štapni usisavač
Najpopularniji model na tržištu je uspravni usisavač koji je prikladan za dubinsko čišćenje s obzirom na to da je većinom snažniji od drugih modela. Rotirajuća četka uspješno skuplja prljavštinu s tepiha, te je obično najbolji izbor imate li kućnog ljubimca koji pušta dlake. Iako se ovaj model usisavača može pronaći s vrećicom, bez vrećice, s filterom ili u bežičnoj verziji, uspravni usisavači nisu toliko funkcionalni kao klasični usisavači sa spremnikom zbog toga što zbog svoje masivnije konstrukcije teško dopiru do uskih mjesta između namještaja ili kuteva.

No imate li otvoreni prostor u vašoj kući ili stanu, bez suviše pregrada i namještaja, onda je ovaj model idealan za vas. Uspravni usisavači preporučuju se osobama koje imaju problema s kralježnicom zbog toga što nije potrebno saginjati se prilikom čišćenja što dodatno olakšava održavanje doma blistavim.

Klasični usisavač
Većina nas u svom domu ima ili je imalo klasičan usisavač sa spremnikom i nastavkom povezanim crijevom. Ovakvi su usisavači prikladni za čišćenje tepiha, zavjesa i stubišta, te su najfunkcionalniji zbog toga što se nastavak može odvojiti na nekoliko dijelova, ovisno o području koje čistimo, što omogućava dopiranje do teško dostupnih dijelova poput stropa, polica, ormara, ispod kauča i slično. Najčešće dolaze i s više nastavaka poput četke za namještaj, parket ili uskog nastavka. Spremnik usisavača često zna zapinjati za namještaj prilikom usisavanja što zna biti frustrirajuće. Veliki spremnik može značiti i da je usisavač energetski manje učinkovit.

Ručni usisavači
Ručni usisavači najpraktičniji su za kuhinju i blagovaonicu gdje najčešće radimo najviše smeća. Prosipate li brašno po radnoj ploči ili želite skupiti mrvice od hrane s tepiha, ručni usisavači su najbrže rješenje u takvim situacijama. Lagani su i bežični zbog čega su jednostavni za rukovanje, te često imaju pomični ručni vakuum za teže dostupna mjesta. Iako su odlično brzinsko rješenje, manjak snage je često njihov glavni nedostatak zbog čega se ne mogu uspoređivati s drugim vrstama usisavača. Također, imajte na umu da su ručni usisavači na baterije koje se brzo prazne zbog čega je čišćenje vremenski ograničeno za razliku kod žičanih modela.

Usisavači na vodu
Usisavači s vodenom filtracijom idealni su za osobe koje pate od alergija ili imaju kućne ljubimce. Iako izgledaju kao 'space shuttle' zapravo su vrlo jednostavni za rukovanje uz malo prilagodbe. Nešto su veći od klasičnih usisavača, a kada u njega dodamo još i vodu, često su teži nego klasični modeli, što je njihov jedini nedostatak.

Sadrže u sebi posudu koja se napuni vodom točno do naznačenog dijela i u principu to je cijela filozofija. Sve što usišete završit će u toj posudi, a prljavu vodu nakon čišćenja treba izliti. U protivnom, pustite li prljavu vodu da stoji u posudi do sljedećeg čišćenja, zateći će vas izuzetno neugodan miris. Jedna od prednosti ovog usisavača je i to što se u posudu s vodom može uliti i pokoja kap eteričnog ulja pa će se miris širiti prostorijom dok budete čistili svoj dom.

Usisavači s vrećicom ili bez vrećice?
Jednom kada ste odabrali tip usisavača koji vam najviše odgovara, bilo bi dobro razmisliti i o tome želite li da vaš novi električni pomagač ima vrećicu ili ne (osim usisavača na vodu). To znači da će sva prljavština koju usišete završiti u vrećici ili će biti vidljiva unutar usisavača, no u oba slučaja povremeno trebate isprazniti usisavač ako želite da on i dalje dobro 'vuče'. Oni koji imaju astmu ili alergije, prikladniji su usisavači s vrećicom. Tako sva prljavština ostaje zarobljena u vrećici koja se baca i zamjenjuje novom.