Kako očistiti ventilator na laptopu?

U toplijem dijelu godine a pogotovo ljeti kada se povise temperature i dođu vrući dani u servisima se uvijek udvostruči broj popravaka laptopa uzrokovanih pretjeranim grijanjem. Niti vama se nije tada lako rashladiti, zar ne?

Kako očistiti ventilator na laptopu?

Sigurno ste osjetili da se laptop jako grije na nekim dijelovima kućišta, rad ventilatora je intenzivan i glasan, ugasi se već nakon par minuta rada a pogotovo ako pokrenete nešto zahtjevno kao igre, gledanja filma, web stranice pune multimedije pa čak i Facebook. Uzrok tomu je pretjerano zagrijavanje vitalnih čipova zbog začepljenja hladila, otvora ventilacije ili neispravnog ventilatora. Pretjerano grijanje elektroničkih komponenti, procesora i diskova i zanemarivanje redovitog održavanja obično rezultiraju skupim kvarovima i gubitkom vaših podataka a to vjerujemo želite izbjeći!

Kada primijetite pojačano grijanje odmah i bez odgađanja potrebno je obaviti temeljito čišćenje sustava hlađenja vašeg računala i produljiti mu radni vijek. Zaštitite vaše ulaganje!

Kada primijetite pojačano grijanje odmah i bez odgađanja potrebno je obaviti temeljito čišćenje sustava hlađenja na vašem računalu.
Dugotrajan rad u nepovoljnijim uvjetima bez redovitog održavanja najčešći je uzrok kvarova prijenosnih računala zbog pretjeranog grijanja odnosno nedovoljnog hlađenja. Prvi simptomi koje možete primijetiti su iznenadno gašenje računala, često resetiranje i usporavanje rada, glasan rad ventilatora i na dodir toplo računalo. Treba reagirati na te prve simptome i spriječiti skupe i neugodne kvarove. Nažalost ako sve to zanemarujete kao posljedicu najčešće imamo kvarove grafičkog procesora, glavnog procesora, matične ploče i tvrdih diskova.

Ako ste neodlučni i niste sigurni da li je potrebno čišćenje hladila za vaš laptop ovdje pomaže poslovica "bolje spriječiti nego liječiti".

Čišćenje prašine - kako to obaviti i gdje?

Ako niste na vrijeme ispuhivali nakupljenu prašinu jedini način da se ona odstrani je da se laptop rastavi i fizički očisti hladilo i ventilator. Dobro je istodobno zamijeniti i termo vodljivu pastu na hladilima procesora i grafike jer je i ona s vremenom izgubila svoja svojstva vodljivosti topline. Ovisno o modelu laptopa zahvat može biti jednostavniji ili kompliciraniji. Neki modeli imaju lakše dostupne ventilatore dok je kod nekih potrebno rastaviti kompletno kućište i izvaditi matičnu ploču. Obično su jači laptop namijenjeni za igranje sa snažnim grafičkim karticama zahtjevniji za čišćenje.

Treba pripaziti da ne oštetite kućište, razne kablove i konektore te paziti na vrstu vijaka i mjesta na kojima su bili. Ako niste tehnički spretni najbolje je to prepustiti profesionalcima.

Ako se odlučite sami rastaviti i očistiti laptop dobro se pripremite

Pripremite radnu plohu s dosta mjesta i s mekom podlogom. Trebate komplet preciznih izvijača (križasti i ravni), pincetu ili mala kliješta, neki plastični klin za rastavljanje kućišta (stara kreditna kartica), meki kist i papirnate maramice, dozu komprimiranog zraka za propuhivanje (može i fen za kosu), alkohol ili kontakt sprej za čišćenje. Probajte unaprijed nabaviti kvalitetnu termo vodljivu pastu za hladila pa i nju obavezno zamijenite. Vijke izvadite i pazite na mjesta gdje su bili te na dužinu i vrstu. Najbolje je popisati i fotografirati vijke i detalje kao razmještaj kablova i način spajanja. Radite polako i pažljivo jer greške koje sada napravite poslije mogu biti veliki problem pogotovo ako nešto oštetite ili naknadno zaboravite spojiti kada laptop sastavljate.

Nemojte raditi površno i brzo jer je sada prilika da sve detaljno očistite. Odstranite svu prašinu i mucice iz hladila i ventilatora. Ako mijenjate pastu dobro očistite površine bakrenog hladila i procesora, nanesite novu pastu ravnomjerno i pazite da kod montiranja hladila ono ravnomjerno sjedne i da ga dobro pritegnete. Koristite samo kvalitetne paste za hladila laptopa ili sačuvajte originalnu i ponovno ju nanesite. Pazite ovo je jako važno jer je to mjesto gdje se izvlači toplina iz procesora.

Dobro obavljen posao skinuti će temperaturu procesora i unutar laptop za 20-50% i produljiti vijek laptopa.