Kako očistiti rešetku od roštilja?

Čišćenje rešetki roštilja pomoći će u smanjenju nakupljanja hrđe i osigurati ukusnu hranu prilikom roštiljanja.

Kako očistiti rešetku od roštilja?

Nakon svake upotrebe ostružite rešetke roštilja, ali barem jednom godišnje napravite dubinsko čišćenje. Čišćenje ne mora biti dosadno, ali ovisno o vrsti rešetke za roštilj koje koristite pazite kako ih očistite.

PORCULANSKE REŠETKE
Rešetke roštilja od porculana dobro održavaju toplinu i otporne su na hrđu, ali morate ih održavati čistim i njegovanim. Bilo koja strugotina ili mrlja na porculanu otkrit će metal ispod i dopustiti prodiranje vode, što može stvoriti hrđu. Stoga, pri roštiljanju s metalnim alatima pazite da ne oštetite rešetke. Prilikom čišćenja rešetki od porculana nemojte koristiti četke od metala ili žice. Upotrijebite meku četkicu ili četku od najlona. Na rešetkama izgorite ostatke hrane, zatim pustite da se rešetke ohlade i istrljajte ih četkom za čišćenje najlona.

REŠETKE OD LIJEVANOG ŽELJEZA
Rešetke od lijevanog željeza vrlo su trajne, podnose visoke temperature i stvaraju ravnomjernu površinu za pečenje. Čvrste su i mogu podnijeti gotovo sve osim vode - željezo je sklono hrđanju. Prilikom čišćenja rešetki od lijevanog željeza izgorite svu preostalu hranu na rešetki. Zatim pustite da se rešetke ohlade i istrljajte ih četkom za čišćenje najlona. Nakon čišćenja rešetke osušite i premažite biljnim uljem da spriječite stvaranje hrđe.

REŠETKE OD NEHRĐAJUĆEG ČELIKA
Rešetke od nehrđajućeg čelika podnose jaku toplinu i prilično su otporne na hrđu. Obično je potrebna samo četkica kako bi rešetke bile čiste. Tijekom čišćenja rešetki od nehrđajućeg čelika, mnogi rešetke pokrivaju tvrdom aluminijskom folijom i visoko zagrijavaju rešetke 10 do 15 minuta. Aluminijska folija koncentrirat će toplinu na rešetkama kako bi sagorjela preostalu hranu. Ostavite da se rešetke ohlade i istrljajte ih četkom za čišćenje najlona.

DUBINSKO ČIŠĆENJE REŠETKI
Bez obzira na to imate li hranu koja se neće isprati četkom za roštilj ili radite godišnje čišćenje, natopite rešetke u mješavini octa i sode bikarbone. 

  1. Pomiješajte 2 šalice octa i 1 šalicu sode bikarbone u vreći za smeće.
  2. Rešetke stavite u vreću te vreću dobro zatvorite s gumicom
  3. Namočite rešetke preko noći.
  4. Izvadite rešetke i isperite ih vodom. Hrana koja je prvobitno bila zalijepljena na rešetki trebala bi otpasti.
  5. Isperite hladnom vodom i osušite.