Kako njegovati kožnu jaknu?

Došlo je ponovo vrijeme za nošenje vaše omiljene kožne jakne, međutim kako bi ista zasijala u svom punom sjaju trebate znati nekoliko trikova koje je vrlo lako primijeniti.

Kako njegovati kožnu jaknu?

Ono što je veliki plus odjeći od kože je to da ista zahtjeva minimalno održavanje. Sve što vam je potrebno je redovno čišćenje i osvježavanje zaštitnih slojeva preparatima ili uljima za zaštitu kože jednom do dva puta godišnje. Priznat ćete mali posao, za nevjerojatno dobre rezultate.

Kako očistiti kožnu jaknu?
Sve što vam je potrebno je mala količina sapuna koji je pH neutralan, rastopljen u vodi ili blagog deterdženta. Zatim se poslužite krpom od flanela koju ćete potopiti u ovu otopinu. Istu prije svega dobro ocijedite i prijeđite preko površinskih dijelova kožne jakne. Ako se pak dogodi da ste je previše namočili, uzmete mekanu spužvu i blago tapkajući po istoj, pokupite višak tekućine.

Nakon čišćenja slijedi sušenje, koje je najbolje izvršiti na mjestu koje ima dosta vjetra. Potrebno je vašu jaknu staviti na vješalicu, kako ista prilikom sušenja ne bi dobila nabore. Dakle ni u kojem slučaju je ne ostavljajte na sušilu za rublje zakačenu štipalicama!

Kako osvježiti kožnu jaknu?
Vraćanje nekadašnjeg sjaja vašoj kožnoj jakni iliti osvježavanje, kako ne bi došlo do pucanja teksture možete obaviti jednom do dva puta godišnje ovisno o tome koliko često istu nosite i u kakvim uvjetima. Postoji veliki broj preparata koji se mogu naći u slobodnoj prodaji namijenjenih za osvježavanje kožnih jakni. Najučinkovitiji su oni u obliku kreme ili spreja, koji se utrljavaju u kožu.

Obratite pažnju da ne pretjerate s upotrebom ovakvih sredstava jer bi efekt mogao biti sasvim suprotan od očekivanog. Površina kože bi se zasitila i dobila bi se masna neprivlačna površina na koju bi se lijepile različite nečistoće. Znat ćete da ste na dobrom putu ako nakon premazivanja kožne jakne ista nije vlažna na dodir.

Kada ne koristite vašu kožnu jaknu pobrinite se da ona stoji na odgovarajućoj vješalici u ormaru, odnosno da nikada nije savijena na polici, jer predmeti od kože ne vole savijanje. Uslijed istog se na njima pojavljuju nabori i pukotine. Isti su također sklone skupljanju vlage, pa se pobrinite da ih redovno provjetravate.

Također sve ove savjete možete primijeniti i kako bi vaše kožne cipele, čizme, rukavice i učinili dugotrajnijim. U ovu kategoriju spada i namještaj u vašem domu napravljen od kože.