Kako naći biljku koja neće uvenuti kad je dobiješ? Saznaj koja je idealna za tvoju osobnost i životne navike

Nije svaka biljka za svaki prostor, ali ni za svaku vlasnicu. Odaberi onu koja najbolje pristaje tvom načinu života i sigurno neće uvenuti

Kako naći biljku koja neće uvenuti kad je dobiješ? Saznaj koja je idealna za tvoju osobnost i životne navike

Biljke su postale najpopularniji ukrasi za dom. Iako su oduvijek krasile kuće i stanove naših majki i baka, u posljednjih su nekoliko godina postale još popularnije i gotovo da nema doma koji nema barem jedan zeleni kutak dnevne sobe. Iako postoje neki favoriti koji su nezaobilazni, poput monstere i sukulenata, biljke ipak ne bi trebala birati po tome koliko su popularne nego po uvjetima koje im možeš pružiti.

Image

Pronašle smo 10 Instagram profila koje sve ljubiteljice biljaka trebaju pratiti


Zato smo pronašle biljke koje će najbolje odgovarati tvojim životnim navikama, ali i osobnosti. Svoju ljubav prema minimalizmu ili ekstravagantnu osobnost odlično ćeš izraziti zelenilom u domu. Osim same biljke, predlažemo da odabereš i zanimljivu posudu u koji ćeš ju posaditi


Kod odabira posude obrati pozornost da ima rupu na dnu i odgovarajući tanjurić kako se višak vode ne bi zadržavao uz korijen. Ako posuda nema rupicu velike su šanse da će korijen istrunuti i tako će tvoja biljka uvenuti. 


Prolistaj kroz naše prijedloge i možda pronađeš novog lisnatog člana zelene obitelji. 

Ako ćeš vrtlariti samo za vrijeme karantene

Vjerujemo da nas ima puno ovakvih. Dok vrijeme provodimo u domu sve nam je zanimljivo, pa tako i vrtlarenje. Imaš želju dom pretvoriti u džunglu, no vjerojatno si svjesna da jednom kada ponovno nastaviš život kao prije karantene nećeš imati vremena brinuti se o silnim biljkama. Zato je za tebe najbolji izbor bilje poput aloe vere koje ne zahtijeva previše brige. Aloe vera je odlična jer osim što ne iziskuje puno pažnje, uspijeva u prostorima koji nisu prepuni svijetla. Još jedna super stvar je što aloe verom uvijek pri ruci imaš sredstvo protiv opeklina. Jednostavno otkini vrh biljke i namaži ju na opeklinu. Pripazi samo da to ne radiš često jer aloe vera jako sporo raste. 

Ako si ovisna o Instagramu

Ako je tvoj Instagram prepun profila koji objavljuju fotografije savršenih interijera s još ljepšim biljkama, onda je najbolji izbor za tebe lirasti fikus. Ova must have biljka krasi domove svih trendseterica svijeta već nekoliko godina i čini se kako još skoro neće sići s trona najpopularnije biljke Instagrama. Lirasti fikus nešto je zahtjevniji za održavanje, no ako ga držiš u prostoriji koja nije jako suha i dovoljno ga zalijevaš, ne bi trebala imati previše problema s njim. Listovi na ovom fikusu jako sporo rastu tako da će te listanje svakog novog lista razveseliti kao da si dobila novog člana obitelji.

Ako si vrlo ekstravagantna osoba

Većina sobnog bilja poznata je po svojim prekrasnim listovima, a ne cvjetovima. No ova biljka odlična je kombinacija jednog i drugog jer stvara modificirane listove koji izgledaju poput cvjetova. odnosno anturij zbilja je poseban i odlično će se uklopiti u tvoj ekstravagantni dom. Ne zahtijeva puno brige, pravilno zalijevanje i okolina srednje visoke vlažnosti dovoljni su da ova biljka pokaže svoje prekrasne crvene 'cvjetove'. 

Ako voliš minimalizam u svemu

Zavrti ti se u glavi kada vidiš cvjetni uzorak? Omiljena kombinacija boja ti je bež i bijela? Onda vjerujemo da biljke šarenih cvjetova i raznih uzoraka nisu za tebe. Najbolji izbor je sabljica odnosno svekrvin jezik. Jednostavne linije ove biljke uklopit će se u svaki minimalistički interijer. Još jedna stvar koja je minimalistička kod ovih biljaka je briga. Umjerena svjetlost i povremeno zalijevanje dovoljni su da bi sabljica uspjela u svakom domu.

Ako si stručnjakinja za vrtlarenje

Već imaš puno biljaka koje uspješno održavaš? Onda je vrijeme za izazov. Maidenhair paprat vrlo je nježna i zahtjeva da joj osiguraš točno određene uvijete kako bi opstala. Ovoj primadoni među biljkama potrebno je osigurati savršenu temperaturu, savršenu količinu svjetlosti i točno određenu količinu vlage i zalijevanja. Čak i kada su svi uvjeti zadovoljeni, nema garancije da nećeš pronaći pokoji suhi dio biljke. Brigu za ovu paprat možemo usporediti s brigom o najdražoj Chanel vesti od kašmira koju moraš prati na ruke, ali jednom kada ju obučeš uživaš u njoj kao ničemu drugome. 

Ako žudiš za dalekim destinacijama

Svjesna si da u ovom trenutku nema šanse da otputuješ na daleke tropske plaže, ali i dalje želiš osjetiti dašak prirode koja ju okružuje. Odličan izbor su orhideje, favoriti viktorijanskih lovaca na egzotično bilje koje rastu na gotovo svim lokacijama u svijetu. Orhideje ne moraju biti samo bijele i dosadne kao one u predvorju svakog hotela. S preko 28 tisuća različitih vrsta, orhideje mogu biti zbilja zanimljive i jedinstvene. Oncidium ili plešuće orhideje rastu u šumama Središnje i Južne Amerike, dok Cymbidium orhideje možemo pronaći u Aziji i Australiji. Odaberi biljku iz područja koje bi htjela posjetiti i približi si ugođaj u vlastiti dom. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.