Svijet interijera

Zaviri u moj minimalistički uređen dom u potkrovlju

Danas te vodim u svoj dom koji se nalazi u potkrovlju, a uredila sam ga u minimalističkom stilu. Otkrivam i nekoliko važnih stvari na koje treba pripaziti prilikom uređenja doma

collage.jpg

Velika sam obožavateljica lijepo uređenih interijera i uvijek volim zaviriti u tuđe domove u potrazi za dozom inspiracije i novih ideja, a danas te vodim u svoje minimalistički uređeno potkrovlje.

Image
Osvježi izgled svog doma

Dizajneri interijera otkrili kako jednostavno osvježiti prostor

Posve je normalno da se ukusi u uređenju domova razlikuju, a sve je stvar osobnih preferencija. Meni je trebalo nekoliko godina da shvatim što najbolje funkcionira za mene i shvatila sam da mi minimalistički stil nekako najviše odgovara.

Svoj dom dijelim s partnerom i s našim četveronožnim ljubimcem – udomljenim psom Azrom. Naš se stan prostire na 110 kvadrata, a nalazi se u potkrovlju obiteljske kuće. Ovo je naš drugi zajednički dom i tu živimo godinu dana. S obzirom na to da radim od doma, moj životni prostor jako mi je važan i želim se u njemu osjećati ugodno, ali i inspirirano i motivirano. Upravo zato, veliku pažnju pridajem samom uređenju interijera.

Foto: Privatni album

Prostor odiše minimalizmom, ali je i praktičan

Prilikom uređenja ovog potkrovlja znala sam da želim kreirati za nas dom koji će odisati minimalizmom te će biti u skladu s našim načinom života. Prije nego što smo krenuli u adaptaciju potkrovlja, napravili smo si dobar plan, odredili budžet te krenuli u akciju. Željeli smo izgraditi ugodan dom koji će savršeno ispunjavati sve naše potrebe. Osim toga, željeli smo da bude i što je više moguće eco-friendly i praktičan te uz sve to da bude i estetski lijep i privlačan. Cilj nam je bio stvoriti što otvoreniji i svjetliji prostor koji će se harmonično uklopiti u svoje prirodno okruženje.

shimmer fallback
shimmer fallback

Što se tiče same adaptacije i radova na potkrovlju, moram priznati da smo s majstorima imali jako dobro iskustvo, ali i sreće, uglavnom smo imali poznanike i ljude koji su nam sve napravili onako kako smo htjeli i u dogovorenim rokovima. Ono što smo mogli sami, napravili smo sami. Trudili smo se da uštedimo tamo gdje možemo.

shimmer fallback

Dominiraju neutralne boje

Nakon što smo završili s radovima, došlo je vrijeme za moj omiljeni dio – uređenje i dizajn. Željela sam da mi baza bude neutralnih tonova kako bih se onda kasnije mogla poigrati bojama i detaljima. Iako ne preferiram pretjerano šarenilo u interijeru, od boja najviše volim zelenu i boju terakote jer su prirodne i savršeno se nadopunjuju i sa samim vanjskim prostorom, s obzirom na to da živimo na selu i da smo okruženi zelenilom, poljima i šumama. Htjela sam kreirati estetski privlačan, ali svjež i prozračan prostor. Inspiraciju za uređenje pronašla sam u skandinavskom stilu te minimalistički uređenim prostorima.

shimmer fallback
shimmer fallback

Kod uređenja smo zato birali smo neutralne boje, a dominiraju crna, bijela i siva. Kako bismo u prostor unijeli dozu topline i prirodnosti, birali smo drveni namještaj te mnoštvo zelenila koje se savršeno uklapa u sam prostor te mu daje svježinu i dobru energiju. Osim biljkama, prostor volim začiniti i upečatljivim ukrasima i dekoracijama kao što su vaze, svijećnjaci i neobične figure.

shimmer fallback

Veliku pažnju pridajem i materijalima pa najčešće biram one prirodne poput ratana, jute, lana i rafije koji su u posljednje vrijeme i izuzetno popularni kod uređenja interijera, a djeluju vrlo šarmantno i doprinose stvaranju onog cozy ugođaja. Gotovo uvijek u vazama držim i svježe sezonsko cvijeće, a omiljeni mi je eukaliptus, no volim i veselo proljetno cvijeće poput narcisa, božura i jorgovana.

shimmer fallback

Kuhinja i radni kutak su mi najdraži, no volim i balkon

Što se tiče samih prostorija u domu, vjerojatno mi je omiljena kuhinja, ali volim i svoj radni kutak. Kuhinja je spojena s blagovaonicom i dnevnom sobom, a radili smo je po mjeri i mislim da je upravo kuhinja rađena po mjeri uvijek najbolja solucija, osobito ako se rado o potkrovlju koje iziskuje dosta prilagodbi. Na kuhinju se nadovezuju blagovaona u čijem je fokusu stol kojeg smo sami izradili i oko kojeg se volimo okupljati.

shimmer fallback
shimmer fallback

U svom home office-u provodim najviše vremena i imam zapravo dva radna kutka – u jednom radim, a drugi mi služi za fotografiranje. Glavni radni kutak smješten je u dnevnom boravku i također sam ga uredila u tom minimalističkom tonu. Praktičan je i pazim da je uvijek sve uredno i posloženo jer se u neredu ne snalazim. Radni kutak koji koristim za fotografiranje također je minimalan, u njemu je crni radni stol industrijskog stila.

shimmer fallback
shimmer fallback

S obzirom na to da su stigli i topliji dani, nedavno smo sredili i balkon, a on se stilski zapravo nadovezuje s ostatkom prostora. Dovoljno je cozy da se u njemu možemo opustiti nakon napornog radnog dana.

shimmer fallback

Savjeti kod uređenja doma

Moj savjet je da se prije bilo kakve renovacije doma ili izgradnje kuće uvijek napravi dobar plan. Treba si odrediti resurse i onda se toga držati. Naravno da neće uvijek sve teći po planu i da će u pojedinim fazama možda trebati napraviti određene izmjene ili prilagodbe, ali to je posve normalno sve dok se previše ne odstupa od početnog plana. Također, važno je prilikom same adaptacije uzeti u obzir vlastite želje, potrebe te način života i u skladu s time izgraditi svoj dom iz snova.

shimmer fallback
shimmer fallback

Isto tako, ono što je vrlo važno odrediti si kod uređenja samog interijera je i stil. Trendovi se danas jako brzo mijenjaju i teško ih je pratiti pa smatram da je važno ostati vjeran sebi i svom nekom stilu, a u skladu s trendovima onda se mogu mijenjati samo detalji. Netko voli dom prepun detalja, dok netko drugi preferira jednostavnost i minimalizam. To je stvar ukusa, no najvažnije je da tvoj dom ispunjava tvoje potrebe te da se u njemu osjećaš dobro i ugodno.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.