USUSRET DOŠAŠĆU

Vrijeme je za izradu adventskog vijenca - pronašle smo elegantne ideje

Prosinac nam je na vratima pa je sada idealno vrijeme za blagdansko ukrašavanje doma i izradu adventskih vijenaca

pexels-pixabay-278508.jpg
Foto: Pexels

Adventsko vrijeme ili došašće je vrijeme pripreme za Božić, a u zapadnom kršćanstvu počinje četiri nedjelje prije Božića. Sama riječ 'advent' dolazi iz latinskog jezika i znači dolazak. Tradicije vezane uz iščekivanje i proslavu Božića se razlikuju od zemlje do zemlje, no u našim je krajevima običaj je da se početkom adventa izrađuje adventski vijenac s četiri svijeće koje simboliziraju četiri nedjelje došašća.

Image
KRALJICA BLAGDANA

Božićna zvijezda: Znaš li što simbolizira i kako može dulje trajati?

Adventski vijenac ima simbolično značenje, a njegova izrada sjajan je način da izrazimo svoju kreativnost i da probudimo duh Božića. Tradicionalni adventski vijenci izrađuju se od zimzelenih grančica i najčešće su u obliku kruga koji u kršćanstvu simbolizira vječni život. Običaj paljenja svijeća u Europi se pojavio u 19. stoljeću, a svaka od četiri svijeće ima posebnu simboliku.

Prva adventska svijeća simbolizira nadu i predstavlja iščekivanje Isusovog dolaska. Druga svijeća je simbol vjere, dok treća označava radost. Četvrta i posljednja svijeća koja se pali nedjelju prije Božića je svijeća mira. Važno je istaknuti da značenje adventskih svijeća ne treba nužno biti vezano uz religijsku tematiku. Nada, radost i mir nešto su što nam je svima potrebno i čemu bismo trebali težiti u svakodnevnom životu, neovisno o tome jesmo li vjernici ili ne.

Prosinac nam je na vratima pa je sada idealno vrijeme za blagdansko ukrašavanje doma i izradu adventskih vijenaca. Ove godine adventsko razdoblje započinje u nedjelju, 3. prosinca i tada se pali prva svijeća na adventskom vijencu. Iako se i u trgovinama mogu pronaći lijepi adventski vijenci, najljepši su ipak oni koje napravimo sami. Uz malo truda i mašte, svatko može izraditi svoj vlastiti adventski vijenac, a ideja je uistinu mnogo.

Inspiraciju za izradu adventskog vijenca pronašle smo na društvenim mrežama, a neke od najljepših ideja domaćih i inozemnih kreativaca izdvojile smo u nastavku.

Pogledaj video: Najbrži domaći kolačići za sve koji nemaju vremena