Garderobe i „walk-in“ ormari

Odlično zamjensko rješenje za sve one koji imaju dovoljno prostora

Garderobe i „walk-in“ ormari

Garderobe i „walk-in“ ormari postaju sastavni dio suvremenog doma. Umjesto klasičnih ormara, odlično zamjensko rješenje za sve one koji imaju dovoljno prostora ili mogu praktično reorganizirati postojeći prostor, je izvedba garderobe ili „walk–in“ ormara.

Suvremeno stanovanje nameće razmišljanje o praktičnosti, komfornosti, maksimalnoj iskoristivosti prostora, pa tako i mogućnosti uvođenja gardrobe ili „walk-in“ ormara. Za sve one, koji su u fazi projektiranja vlastitog doma, preporučujemo planirati ove korisne prostore u spavaćem traktu, kao poveznicu spavaće sobe i kupaonice. Dimenzijom mogu biti različiti, a veličina ovisi  o potrebama svakog pojedinca. Napominjemo da i manje garderobe ili „walk-in“ ormari mogu biti dobro iskoristivi, jer su osim veličine, bitni faktori iskoristivosti visina prostora kao i sama organizacija elemenata.

Image
Prednosti primjene garderobe ili „walk-in“ ormara su višestruke. Prije svega se ističe praktičnost, jer ovakva organizacija prostora omogućava maksimalno iskorištavanje prostora kao i jednostavnu primjenu tj. manevriranje na relaciji spavaća soba – kupaonica – garderoba. Obzirom da su ovi prostori najčešće grupirani unutar iste zone, sve radnje koje se odnose na jutarnju pripremu za novi dan, dnevno osvježavanje i presvlačenje, pripremu za večernji izlazak ili spavanje, odvijaju se unutar odvojenog prostora, ne ometajući druge ukućane u njihovim aktivnostima. Osim toga, ovakvim grupiranjem se postiže osjećaj intimnost i privatnosti, koju pojedinac u vlastitom domu ne dijeli s ostalim ukućanima.  

Image
Garderoba je najčešće odvojena prostorija unutar stambenog prostora, a u manjim stambenim jedinicama je organizirana i u komunikacijskim dijelovima poput hodnika, na galerijama, koje se formiraju kako bi se iskoristila visina prostora ili u dijelu spavaće sobe. Garderoba je centralno mjesto za odlaganje odjeće, obuće, nakita, rublja i svih ostalih predmeta koje svakodnevno koristimo.

Image
Mogućnost prirodnog provjetravanja garderobe, povećava njenu kvalitetu. Osim toga, prozor u garderobnom prostoru omogućava i kvalitetno prirodno osvjetljenje. Uz prirodnu, u ovom prostoru osigurajte dobru umjetnu rasvjetu, ogledala, te sve ostalo prema željama ili mogućnostima -  toaletni stolić, stol za peglanje, koš za odlaganje nečiste odjeće, fotelju ili dvosjed...

Image
Garderoba više nije prostor koji služi isključivo odlaganju odjeće i obuće već prostor koji ima svoju estetsku vrijednost. Najnoviji trendovi u opremanju interijera daju svakoj prostoriji doma mogućnost da se istakne svojom funkcionalnošću, ali nužno i vizualnim vrijednostima. Tako i garderoba postaje prostor za promišljanje, igru bojama i materijalima, rasvjetom. Ovo je opravdano, jer pojedinci baš u ovoj prostoriji, provode dosta vremena. U manjim stanovima, garderoba može biti atraktivno oblikovana, postati sastavni dio interijera te proširiti svoju namjenu – mjesto za trening i odlaganje kućnih sprava.

Image
„Walk-in“ ormar je najčešće skromnija verzija garderobe, jer nije smješten u zasebnoj prostoriji već njenom dijelu. Ovaj se ormar obično postavlja u spavaću sobu ili dio hodnika. Smještajem u spavaćoj sobi, uz koju je vezana kupaonica, postižu se najkvalitetniji prostorni odnosi. „Walk-in“ ormar je proširena verzija klasičnog ormara, a svojom veličinom osigurava kretanje po unutrašnjosti te tako poprima oblik manje garderobe.

Image
Najčešće je odvojen kliznim vratima od ostatka prostora, a ona mogu biti neutralna ili vrlo dekorativna, ovisno o zahtjevima pojedinaca. Unutrašnjost „walk-in“ ormara je opremljena vješalicama, ladicama, košarama i ostalim elementima za opremu modernih i praktičnih ormara. Elemente postavljate po želji, a osobito vodite računa o kvalitetnom iskorištavanju kutnog dijela, ukoliko se pojavljuje.

Image
Organizacijom garderobe ili „walk-in“ ormara omogućit ćete grupiranje odjeće, obuće i svih ostalih premeta vezanih uz odjevanje. Ovakva rješenja su praktična i funkcionalna, jer je sve vrlo pregledno i jednostavno za upotrebu. Iako se garderobe i „walk-in“ ormari ponekad čine kao privilegija onih s viškom stambenih kvadrata, stvarnost je drugačija – promišljenim rasporedom i vi ste zasigurno u mogućnosti stvoriti ovaj koristan prostor.

Monika Galović Dumendžić, dipl.ing.arh.
www.interijerNET.hr


ImageImage