Donosimo vam najbolji načina čišćenja i dezinficiranja sudopera

Kad je riječ o bakterijama, kuhinjski sudoper je često prljaviji od vaše stolice.

Donosimo vam najbolji načina čišćenja i dezinficiranja sudopera

Ne želite ni znati koliko bakterija sadrži vaš kuhinjski sudoper.

Kada je riječ o čišćenju kuhinje, većina ljudi redovito pere posuđe, briše radnu površinu i pere podove ali ne troši toliko vremena na čišćenje sudopera. Možda vam se svakodnevno čišćenje sudopera neće činiti kao prioritet, ali sudoper je zapravo jedan od najprljavijih dijelova vaše kuhinje. Zapravo, kad je riječ o bakterijama, kuhinjski sudoper je često prljaviji od vaše stolice.

Da biste izbacili te gadne klice i održali svoju kuhinju u besprijekornom stanju, morat ćete pažnju posvetiti kuhinjskom sudoperu. 

Evo kako brzo i jednostavno održavati sudoper čistim i dezinficiranim:

1. Oribajte
Pomoću spužve riješite se naslaga sapuna, mrlja od hrane, hrđe i vodenih mrlja. Ako imate sudoper koji je izrađen od neporoznih materijala, pomoću sode bikarbone možete istrljati sve mrlje. Ako je izrađen od porculanskog emajla, nehrđajućeg čelika ili bilo kojeg drugog materijala, također možete koristiti kombinaciju limuna i boraksa u prahu da biste se riješili bilo kakvih mrlja.

2. Sanitizirajte
Ubijte sve klice u kuhinjskom sudoperu tako što ćete napuniti spremnik toplom vodom i dodati malo bjelila. Spužvom obrišite slavinu i ručke, ostavite da odstoji pet minuta, a zatim isperite.

3. Koristite ocat
Da biste se riješili mrlja kamenca na ručicama slavine, morat ćete ih obrisati papirnatim ručnikom i octom. Ako imate sudoper od nehrđajućeg čelika, ocat može pomoći u dezinficiranju i uklanjanju mrlja s njega.

4. Držite sudoper bez mrlja i bez začepljenja
Držite malo sode bikarbone pored sudopera i poškropite je kad god se počne stvarati mrlja. Također, redovito je zalijte toplom vodom da ne bi došlo do začepljenja.