Dizajneri interijera izdvojili su pravila uređenja doma koje trebaš 'zaboraviti'

Kako objašnjavaju stručnjaci za uređenje interijera, malo buntovništva može dovesti do lijepog dizajna i ugodnog doma

Dizajneri interijera izdvojili su pravila uređenja doma koje trebaš 'zaboraviti'

Svatko želi da njegov prostor u koje živi bude lijep i ugodan, ali i funkcionalan. Zato često čitamo pravila i savjete o uređenju interijera - koje boje idu uz koji namještaj, koje komade namještaja nikako ne smijemo staviti u dnevnu sobu, ali i što je obavezno. Stoga smo se iznenadili kada smo otkrili da se većina dizajnera ne zalaže za poštivanje strogog niza pravila u uređenju interijera.

Image
Moć brojeva

Kućni brojevi imaju svoje mistično značenje: Otkrij kakvu energiju nosi tvoj dom


Ipak najbolji kreativni pothvati dolaze kada se prekrši pokoje pravilo. Važna američka dizajnerska imena Suzanne Kasler, Thomas O'Brien i Mary McDonald objasnili su za House Beautiful koja pravila je dobro prekršiti i zašto im ne treba uvijek vjerovati, ali i da se važno igrati.

1. Staro pravilo: Sve treba biti u jednom stilu

Nekad su pravila u dizajnu interijera bila potpuno jasna i točno smo mogli označiti o kojem se razdoblju radi, ali danas imamo puno veći izvor informacija i resursa. Zbog toga nema razloga da prostori danas ne budu eklektična mješavina i da napravimo ono što volimo, bez obzira kakav stil danas prevladava. Možda nam se sviđaju sva pravila koja vladaju u današnjem dizajnu i zato možemo miješati stilove.

Ako se ustručavaš prekršiti previše pravila u strukturnim ili većim elementima doma, počni s malim: "Uvijek započinjem s tradicionalnim planom, a onda unosim stvari koje donose različitost", kaže Kasler. "Jednom kad imaš taj temelj, slobodnije ćeš eksperimentirati", dodaje. Nekoliko neočekivanih dodataka može napraviti veliku razliku.

2. Staro pravilo: Izbjegavaj bilo što otkačeno

Kako objašnjava dizajnerica McDonald neobičnost može biti dobra za prostor. Njezina narančasta soba koja se našla na naslovnici House Beautiful 2005. pravo je kršenje pravila i dokaz da neobičnost može biti dobra. "Bila je to neobična soba i tako čudne boje i onda je izašla na naslovnici", kaže ona. Dokaz da nesigurnost nikad nije razlog za odustajanje od odluke. 

Ali kako kaže O'Brien postoji dobar način da se unese neobičnost u dom: kvalitetni komadi. Ako je tvoj ormar neobičnog izgleda ili jastuk u bojama ručno izrađen i može se pohvaliti pričom i kvalitetom onda stvara ravnotežu. Rezultat je cool, a ne loš prostor.

3. Staro pravilo: Poštovati točno utvrđena pravila o bojama

Kasler ističe da samo zato što je nešto uobičajeno ne znači da to mora biti tako. Uzmimo za primjer praksu bojanja zidova i ostavljanja stropova u bijelom. U jednom od svojih najdražih projekata Kasler je učinila suprotno. "Napravila sam bijele zidove i boje na stropu i svidjelo mi se kako izgleda", kaže ona.

Thomas O'Brien definitivno ima omiljenu boju – ružičastu koju koristi u gotovo svakom projektu. Za njega je to savršen dokaz da bismo o bojama trebali razmišljati šire od uobičajenih stavova. "Ružičasta može biti muška, drugačija", kaže. On je voli dodati u sve prostorije - od spavaćih soba do dnevnih boravaka.

4. Staro pravilo: Simetrija je važna

Simetrija je, reći će svaki dizajner, precijenjena. Umjesto toga, razmišljaj o ravnoteži."Kada je uravnoteženo, nije nužno da je simetrično“, kaže MacDonald. 

Legendarna dizajnerica Dorothy Draper jednom je rekla: "Ako izgleda ispravno, onda je u redu." To pravilo možemo uvesti za uređenje našeg prostora. Ako ti se nešto čini u redu, bez obzira na pravila koja postoje, to je pravo za tebe. Dizajn bi, uostalom, trebao biti osoban.