Daj svojoj kuhinji ljetni štih i usprkos vrućini uživaj u kuhanju, a evo i kako

Kuhaš punjene paprike, a one kuhaju tebe - tako bismo mogli opisati ljetne 'radosti' u kuhinji. Olakšaj si barem malo, tako što ćeš urediti kuhinju po svom guštu

Daj svojoj kuhinji ljetni štih i usprkos vrućini uživaj u kuhanju, a evo i kako

Potreba za promjenom urođena je svakom čovjeku i svemu oko njega. Ona je temelj našeg razvoja i rasta. Nekada su te promjene velike poput kuće, a nekada malene poput kuhinje u njoj. Želiš li osvježiti svoju kuhinju, "začiniti" ju u skladu s godišnjim dobom, pogledaj što smo pronašle za tebe.

Uz gotovo nikakve ili minimalne izdatke, pomoću detalja, donesi ljeto u kuhinju. Ne samo kroz prozor u obliku vrućine i komaraca, već kroz detalje koji će ti vratiti želju za kuhanjem, nestalu kad si se, umjesto da kuhaš, počela kuhati na plus 30  u hladu. Daj svojoj kuhinji onaj ljetni ! 

Image

Uredi interijer prema svom horoskopskom znaku


Heraklit je davnih dana rekao: "Samo mijena stalna jest". Poslušaj pametnijeg od sebe i ne opiri se promjenama. Hrabro ih prigrli. Puno dobroga će ti donijeti i izvan kuhinje:)A sad pronađi inspiraciju za svoju kuhinju. Možda je to novi set tanjura, vaza i ljetno cvijeće u njoj. Možda odlučiš obojati fronte u drugu boju ili staviti nove zavjesice na kuhinjski prozor pa ih razmaknuti i uživaj u ljetnom pljusku dok kuhaš poslijepodnevnu kavu. Možda posegneš za dragim predmetima iz prošlosti koji su svjedoci tvojih najljepših ljeta, onih iz djetinjstva.

Rerto detalji iz nekih davnih ljeta

U tvojim najranijim sjećanjima ovu vazu gledaš iz neke sasvim drugačije perspektive. Toliko si  malena da se moraš popeti na prste kako bi dohvatila kolač, na tanjuru kraj nje. Ona je simbol bezbrižnog djetinjstva. Mama ti ju je jednom prilikom dala, no nikako da zablista u tvojoj kuhinji. Sad je prava prilika za to. Stavi u nju ljetno cvijeće, a kraj nje kolačiće koji će razveseliti neke nove klince. 

Možda si davno, davno jela baš iz ovakovog tanjura ili pila Divku s mamom i njezinom prijateljicom iz prozirnih šalica u boji?

Umjesto ladica drvene kašete

Drvene kašete odlične su zamjena za špajzu, odnosno za skladištenje povrća koje ne držiš u hladnjaku. Krumpir i luk u njima će moći disati, što će spriječiti da trunu. 

Džunglica u kuhinji

Sive fronte umjesto bijelih

Trenutno su vrlo popularne svijetlo sive kuhinjske fronte. Zamijenile su bijele, no toliko su neutralne da se mogu kombinirati s ostalim bojama i materijalima baš kao i njihove prethodnice.

Božuri na stolu

Cvijeće je najjeftiniji i najjednostavniji način da osvježiš prostor u kojem živiš i daš mu štih aktualnog godišnjeg doba. Božuri su cvijeće kasnog proljeća i ranog ljeta pa time i najbolji glasnici godišnjeg doba u kojem odmaraš i uživaš.

Konačno uredi onaj kutak

Mozaik pločice u nježnoj boji breskve savršen su ljetni detalj pa će te i u zimskim mjesecima, kad se umjesto punjenih paprika u loncu bude krčkala sarma, podsjećati na najljepše godišnje doba. Iskoristi svaki dio svoje kuhinje, osobito ako je mala. Ove police sjajna su ideja. 

Slamnati detalji


Baš kako i slamnati šeširi, kuhinjski detalji od slame najbolji su način da svojoj kuhinji daš ljetni štih. Pletena slamnata tacna, poslužavnik, podmetači i ceker, a u njemu ananas i izvanzemaljcima bi bili jasni znak da moraju nanijeti kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom prije, no što napuste tvoj stan. 

Svježe ljetno cvijeće

Osim elegantnih božura tu je i šarmantno ljetno poljsko cvijeće. Unesi ga u svoju kuhinju i uživaj u njemu dok doručkuješ.Možeš ga staviti u običnu staklenku koja će najesen postati tegla za ajvar. 

Novo posuđe

Nove stvari unose novu, svježu energiju u prostor. To ne znači da stalno moraš nešto kupovati. Štoviše, u tom slučaju gube ovaj učinak. Ponekad se počasti nečim novim. Primjerice, predivnim posuđem poput ovog na fotografijama ili cijelom četom "vojnika" koji će ti pomoći da svoje kulinarske ideje realiziraš, a toliko su šik da ih je šteta skriti u kuhinjsku ladicu. 

Pobijedi vrućinu

Ljeto bez hladne vode teško je i zamisliti. Nabavi vrč koji ti se sviđa, ulij u njega vodu, aromatiziraj je začinskim biljem poput mente i voćem poput limuna, limete, borovnica ili pak jagoda i naranče. I krastavac je odlična ideja, iako ti možda ne zvuči takvom te uživaj u ljetu kako i priliči.