VODIČ KROZ BALKONSKO CVIJEĆE

Tvoja mala proljetna oaza: Najljepše cvijeće za balkon

Sad je idealno vrijeme uređivanje terasa i balkona – saznaj trikove za sadnju balkonskog cvijeća uz koje ćeš u svom domu imati savršen kutak za uživanje u kavi na otvorenom

Cvijeće za balkon
Foto: profimedia.hr

Proljetno sunce mami nas da izađemo i što više slobodnog vremena provodimo na svježem zraku te uživamo u proljetnom cvijeću koje nas inspirira da posadimo i vlastito cvijeće za balkon. Naravno da i u svoj dom želimo unijeti proljeće detaljima koji će ga osvježiti. Dio proljetnog uređenja doma svakako je i dekoracija balkona ili terase i nezaobilazna sadnja balkonskog cvijeća. Uz malo truda moguće je ovaj dio svoje kuće ili stana transformirati u prekrasnu oazu mirisa i šarenila na kojoj ćeš rado piti svoju jutarnju kavu ili odmarati poslije posla uz dobru knjigu. Ako želiš da ti balkonsko cvijeće uspije, trebaš znati koje je najbolje odabrati, kako ga kombinirati, ali i primijeniti nekoliko jednostavnih trikova kako ga njegovati. Donosimo ti kratki vodič kroz cvijeće za balkon:

Image
UZ ZID ILI OGRADU

Ukrašavaju dom i okućnicu - sve što trebaš znati o biljkama penjačicama

Najbolje cvijeće za balkon

Rano proljeće idealan je trenutak za sadnju cvijeća na balkonu. Većina cvijeća za balkon najljepše će listati i cvjetati na mjestu koje je je osunčano u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima, a izravno sunce, osobito u ljetnim mjesecima, izdržat će rijetko koje balkonsko cvijeće.

Naravno, važno je da o svom balkonskom cvijeću pravilno brineš – a to prije svega znači da mu osiguraš dovoljno vlage i gnojiva. Što se zemlje tiče, nabolje izbor za balkonsko cvijeće je zemlja s više komponenti koja sadrži dovoljno hranjivih tvari i ujedno omogućava vlažnost korijenja. Što se posuda i lonaca tiče, dobro je birati one od prirodnih materijala koje izgledaju najljepše, odlično će se uklopiti u tvoju mini zelenu oazu, a ujedno su i najbolje za samo bilje – kao što su kamene, drvene, terakota i glinene posude.

Balkonsko cvijeće za sunčanu stranu

Većina biljaka voli polusjenu, ali neko cvijeće zahtjeva baš mnogo sunca i kao takvo je idealno za sunčanu stranu tvog balkona. Biljke koje će najljepše cvasti samo ako su okupane suncem od izlaska do zalaska su, na primjer, razne pelargonije, petunije, bolivijske begonije, lantana, gaura, ehinaceja, mlječak, bidens, kufeja, sunačane vodenice, dipladenije, verbena, tunbergije, angelonija, kao i margarite. No, trebaš uzeti u obzir da ove biljke nerijetko privlače insekte. Na sunčanoj će strani tvog balkona dobro uspjeti i neko začinsko bilje, poput kadulje, bosiljka, origana, timijana i lavande koja je lijepa, mirisna, ali i praktična jer odbija komarce. Među biljkama s raskošnim lišćem koje su također ukras svakog balkona mnogo sunca vole, na primjer, grenkuljica, lotos, ipomea, srebrna dihondra i afrički smilj.

Cvijeće za balkon koje podnosi sunce

Kako možeš znati koja biljka više voli mnogo sunca, a koju trebaš smjestiti u hlad? To možeš jednostavno prepoznati po listovima. Tako na primjer, vodeni, nježni i svjetlozeleni listovi ukazuju na biljku koja treba ostati u sjeni, šareni listovi poput oni bršljana ili kaladija najbolje uspijevaju u polusjeni, a srebrni, plavi i sivi listovi (kao što su listovi mediteranskog bilja poput kadulje i lavande) vole sunce, dok na direktnoj sunčevoj svjetlosti i bez puno vode mogu uspjeti zapravo samo biljke mesnatih listova u kojima je pohranjena vlaga, poput agave i prkosa.

Cvijeće za balkon u hladu

Dakle, u dijelu tvog balkona koje je tijekom cijelog dana u sjeni, ili je osunča samo tijekom jutra, najbolje je posaditi biljke koje ne vole sunce, kao što su luksije, bakopa, vodenice, gomoljne begonije, lobelije, ukrasna kopriva, iresine, hortenzija, djeteline sa šarenim lišćem, paprat, kao i bršljani. Treba naglasiti kako u hlad možeš smjestiti i cvijeće za balkon koje podnosi sunce – ono može dobro uspjeti, samo će izgledati nešto drugačije, stabljike će biti izdužene i imat će mnogo manje cvjetova. Također, dio balkona koji je u hladu dobro je mjesto za sve sobne biljke koje ljeti možeš iznijeti na otvoreno.

Ideje za balkonsko cvijeće

Općenito, balkonske se biljke mogu podijeliti u tri kategorije.

Viseće biljke – kao što su ukrasni batat, bršljani, begonije, bolivijska i zmajeva krila, slak i bambus stavraju romantičnu atmposferu u tvom prostoru i kako rastu prekrit će neuglednu posudu u koju su zasađene.

Vodeće biljke prave su ljepotice, poput pelargonija, kadulje, kineskog cimeta, margerite, lavande, vanilije i raznih biljka penjačica. Tako zvane biljke za strukturu, kao što su vodenike, karanfil, gazanija ili neven popunit će praznine i dati puninu tvom balkonskom zelenilu.

Biljke iz ove tri kategorije najbolje je kombinirati, na primjer dobro će izgledati kombinacija lisnate i cvjetne biljke ili kombinacija klasičnog balkonskog cvijeća i sobnih biljaka (smještenih u sjeni).

Ove su godine u trendu efektne neobične biljke kao što su one tropske, ginko i javor, ali i retro balkonsko cvijeće poput karanfila, fuksija ili pelargonija. Ako kombiniramo više biljaka u boji (šarenih cvjetova ili listova koji izgledaju poput cvijeća), dobro bi bilo odlučiti se za dvije do tri boje koje su međusobno skladne, poput ljubičaste i plave ili bijele i ružičaste.