UZ ZID ILI OGRADU

Ukrašavaju dom i okućnicu - sve što trebaš znati o biljkama penjačicama

Biljke penjačice lijepe su i funkcionalne, a mogu ukrašavati prostorije, ali i okućnicu. Evo koje će se penjačice uklopiti uz ogradu, a koje čine hlad

Sve što trebaš znati o biljkama penjačicama
Foto: Profimedia.hr

Zelenilo je postalo jedno od najvećih trendova u uređenju doma. Osim što odlično izgleda u trendi posudama u domu, još će se bolje uklopiti u otvorene prostore poput balkona ili vrta. Ove sezone posebno su nas zainteresirale biljke penjačice. To su po definiciji biljke koje u divljini rastu u skladu s visokim drvećem koje im služi kao oslonac kako bi se popele bliže suncu. U domu se mogu penjati po raznim predmetima kao što su drveni štapovi ili stupovi od mahovine, ali isto tako će rado rasti uz zid ili ogradu balkona ili vrta.

Različite biljke penjačice mogu tolerirati vrlo različit raspon temperatura pa je tako neke potrebno tijekom zime unijeti u dom, dok će druge vrlo rado prezimiti na otvorenom. Istražile smo koje su to najpopularnije biljke penjačice koje će krasiti domove ove godine i kako se o njima brinuti. Možeš ih staviti u posudi čime stvaraš jako lijepi ukras u sobi, uz prozor ili vanjski prostor.

Image
Šest veličanstvenih

Predivne trajnice: Cvijeće koje uljepšava svaki vrt, a traje nekoliko godina

Druga stvar koju možeš napraviti je biljku staviti u viseću posudu ili viseću mrežu od konopca. Stabljike biljke penjačice tada će visiti uz strane posude i krasiti prostoriju. Ako si kupila penjačicu koja ima jako duge stabljike, jednostavno je možeš pričvrstiti uz zid ili zabiti nekoliko čavlića o kojih ćeš je zalijepiti.

U nastavku otkrivamo sve o biljkama penjačicama, najpopularnije vrste i kako ih ukomponirati.

Biljke penjačice trajnice

Možda bi umjesto jednogodišnjih vrsta, sada htjela zasaditi penjačicu trajnicu kojoj će vijek biti dulji od dvije godine, a neke mogu preživjeti i do deset godina. O trajnicama su brojni stručnjaci napisali knjige jer se radi o razgranatoj skupini, a u kontekstu penjačica izdvajamo popularni bršljan. Vrlo je otporan na širok raspon temperatura, baš kao i na razne uvjete svjetlosti. Ono na što posebno trebaš pripaziti je obrezivanje bršljana kako ne bi previše narastao jer u godini dana može narasti oko cijele kuće.

Tu je i Scindapsus pictus ili satenski pothos zbilja je jedinstvena biljka penjačica, kako na pogled, tako i na dodir. Njegovi čvrsti zeleni listovi sa srebrnim šarama prekriveni su nježnim dlačicama koje se presijavaju na suncu. Ako pogodimo idealne uvjete, pothos može jako brzo rasti i u samo nekoliko mjeseci poduplati duljinu stabljike. 

Potrebna mu je indirektna svjetlost tijekom dana i umjereno zalijevanje. Jako je važno da ga ne zaliješ previše jer će tada korijenje lako istrunuti i cijela će stapka jednostavno ispasti iz posude. Želiš li se odmaknuti od klasičnih zelenih biljka koje rijetko cvjetaju, dobra opcija je i jasmin. Ova aromatična biljka ispunit će cijeli dom ili vrt zavodljivim mirisom koji ćeš osjetiti cijelo ljeto, pa čak i na jesen. Otporna je na širok raspon temperatura te tako može bez problema zimu provesti na otvorenom.

Ruže penjačice

Ružama rijetko tko može odoljeti. Osim što su prekrasne, njihov miris okupat će cijeli dom ili balkon nježnim mirisom. Ruže penjačice vole sunčana mjesta i velike količine vode, a najbolje će uspjeti ako ih posadiš u jesen, no mogu se saditi i sada u vrijeme proljeća. Možemo ih odlično uklopiti u interijer jer dolaze u cijeloj paleti boja. Otporne su na zimu pa će rado prezimiti u vrtu ili na balkonu.

Biljke penjačice za ograde

Biljke penjačice mogu ukrašavati tvoj dom, ali i ogradu. Imaš li drvenu ogradu, loza je pun pogodak jer će se lako pričvrščuje na ogradu. Što se tiče ograda, bršljan je i tu čest odabir. Ističe se bujnim lišćem i djeluje impresivno na ogradama, ali I zgradama. Tunbergija je također izdržljiva penjačica s kojom ne bi trebala imati problema.

Biljke penjačice za hlad

Biljke penjačice su lijepe, ali i praktične jer mogu stvoriti hlad i pružiti dozu privatnosti. Sjajno će se uklopiti na bočnoj strani balkona, a osim ruža penjačica i vinove loze, postoji još nekoliko vrsta koje će ti osigurati hlad.

U nastavku izdvajamo neke vrste koje rade hlad.

Burgenvilija

Burgenvilija je popularna biljka penjačica koju često viđamo u primorskim krajevima. Predivna je.

Glicinija

Glicinija će ukrašavati vanjski prostor, no treba joj puno svjetla. Preporuka je da joj osiguraš čvrt potporanj. Jedno je sigurno: ističe se gracioznim cvjetovima.

Kaplandska olovnica

Iako nije tipična biljka penjačica, kaplandska olovnica baš je lijepa. Voli sunce i hranjivo i propusno tlo.

Tekoma

I vrsta tekoma mogla bi stvoriti hlad – sadi se u proljeće, a cvate od srpnja, a voli osunčana mjesta ili polusjenu.

Lonicera

Popularna je i lonicera, brzorastuća zimzelena biljka koja može narasti i do 10 metara,

Lažna lozica

To je biljka upečatljivih crveno-narančastih cvjetova koja će bez problema dostići visinu do 12 metara.

Image
Foto: Profimedia.hr

Pasiflora

Za kraj, izdvajamo pasifloru, bilju koja je prepoznatljiva po cvijetu karakterističnog oblika u kombinaciji bijele i ljubičaste boje.