Bez straha

Boriš se s alergijom, a voliš cvijeće? U ovim biljkama možeš bezbrižno uživati

10 prekrasnih biljaka koje su potpuno sigurne za alergičare

pexels-kim-van-vuuren-1586497.jpg
Foto: Pexels

Sezona peludne groznice može pretvoriti one koji pate od alergija u istinske mrzitelje biljaka.

Ipak, neke od najljepših mirisnih vrtnih biljaka, za koje bi vjerojatno odmah posumnjala da su okidači peludne groznice, uopće nisu alergeni. Cvjetovi poput kamelija, maćuhica i ruža nemaju pelud koji bi raznio vjetar i oni uglavnom ne utječu na ljude s peludnom groznicom.

Image
Ljepši suživot

Idealni za alergičare: 10 pasmina pasa koje se ne linjaju

Međutim, neki vrlo mirisni cvjetovi koji ne pogoršavaju alergije i dalje mogu biti nadražujući svojim jakim mirisima. Osim toga, mogu uzrokovati glavobolju i mučninu, stoga je najbolje držati ih vani, a ne unutra. Tu se ubrajaju gardenija, jasmin i jorgovan. 

Image

Naravno, sve je više vrtnih biljaka koje se uglavnom uzgajaju radi svog prekrasnog lišća, a u nastavku smo izdvojile izbor najljepših za osobe s alergijama:

Begonije

Begonije su idealan izbor za alergičare jer odlično uspijevaju na sjenovitim mjestima te otpuštaju jako malo peludi. Sve popularne vrste begonije siguran su i divan izbor za osobe koje pate od alergije.

Image

Bugenvilija

Lijepi ružičasti, bijeli ili narančasti cvjetovi bugenvilije uopće nisu cvjetovi. Naime, pravi cvjetovi nalaze se unutar lišća i budući da su jako mali, stvaraju vrlo malo peludi - što je naravno dobra vijest za sve alergičare, ali i sve koji traže izdržljivo, a privlačno cvijeće.

Image

Kaktus

Možda ne misliš o biljkama kaktusa kao o biljkama s cvijetovima, ali ima divnih kaktusa koji imaju još divnije cvjetove. Kaktusi zahtijevaju unakrsno oprašivanje iz druge biljke kaktusa kako bi se dobilo održivo sjeme, ali oni se ne oslanjaju na vjetar da bi ga raspršili. Insekti i ptice se brinu za to umjesto njih. 

Image

Tulipani

Tulipani su još jedna opcija za sve koji traže hipoalergensko cvijeće! Standardni tulipani dolaze u širokom rasponu boja i sorti, a nizak udio peludi čini ih savršenim izborom za tvoj vrt tako da čak ni u zatvorenom prostoru ne uzrokuju nagli porast simptoma alergije.

Image

Iris

Baš kao i tulipani, lijepi irisi su također pogodni za sve koji pate od alergije, a osim toga - ne ovise o vjetru i ovaj cvijet možeš imati tijekom cijele godine. Iako je najčešći u plavoj i ljubičastoj boji, u ponudi možeš pronaći bijele i žute irise.  

Image

Hortenzija

Prekrasne hortenzije još jedna su biljka koja neće smetati alergičarima, a koja cvijeta od proljeća pa sve do jeseni. Iako uspijeva u različitim okruženjima, imaj na umu da ju je potrebno redovito zalijevati

Image

Kamelija

Kamelije imaju miris jednako lijep kao i njihovo cvijeće. Iako bi mnogi mogli posumnjati da su biljke koje izazivaju alergiju, ali kamelije su dvodijelne biljke, što znači da na istom cvijetu imaju i muški i ženski reproduktivni organ, stoga njihov pelud ne mora daleko putovati radi oprašivanja.

Image

Ruže

Iako ruže stvaraju pelud, čestice peluda su toliko velike da ih vjetar ne pokupi dovoljno da ugrožava zrak alergičarima, tako da u ljepoti ovog možda najpopularnijeg cvijeća mogu uživati baš svi. 

Image

Verbena

Verbena se s razlogom naziva još 'ljekoviti sporiš'. Dok su njezini cvjetovi ugodni oku, zeleni dijelovi biljke odlični su za čaj te djeluju umirujuće na živčani sustav, a korisni su i za nesanicu, stres, nervozu i napetost. Osim toga, iako je bogata nektarom i peludom, pelud ne putuje vjetrom i ne utječe na ljude s peludnom groznicom.

Image

Maćuhice

Osim što dolaze u širokom izboru boja i jednostavne su za održavanje, maćuhice stvaraju ljepljivu pelud koju vjetar ne može raznositi zrakom tako da nema straha da će izazvati alergijsku reakciju.

Image