BRZINSKO POSPREMANJE

Za 8 minuta: S ovom tehnikom tvoj će dom biti uvijek uredan

Gosti stižu ranije, a tvoj dom izgleda kao da je pala bomba? Primijeni tako zvanu 'speed cleaning' tehniku i tvoj će životni prostor djelovati uredno i čisto u manje od deset minuta

Brzinsko pospremanje
Foto: profimedia.hr

Sve mi želimo pospremljen i čist dom u kojem je sve na svom mjestu, a podovi i prozori blistaju. Nažalost, stvarnost je nešto drugo i često zbog previše dnevnih obaveza ne stignemo održavati naš životni prostor u stanju kakvom bismo voljele. Preko tjedna nerijetko obavimo samo one najvažnije kućanske poslove, kao što su pranje suđa i rublja te onda sve ostalo ostavimo za vikend.

Image
KAO U HOTELU S 5 ZVIJEZDICA

Ljepši dom: S ovim detaljima tvoja spavaća soba postat će luksuzna odaja

Ipak, postoji način kako možeš održavati svoj dom urednim, a da na to ne potrošiš sate i sate (koje nemaš). Jesi li čula za tako zvanu speed cleaning tehniku? Ovako će tvoj dom uvijek biti uredan pa ti neće biti neugodno ni ako stignu nenajavljeni gosti koji spontano odluče navratiti u prolazu. Osim toga, budeš li je primjenjivala svaki dan, moći ćeš uživati u urednom životnom prostoru i bit će ti lakše pripremiti se za veće i detaljnije pospremanje ili proljetno čišćenje.

Tehniku brzinskog pospremanja osmislila je američka autorica Courtenay Hartford koja je o tome napisala i knjigu, a evo kako ovaj način pospremanja i čišćenja funkcionira:

Prva minuta: miris

Prvu minutu svog brzog pospremanja i čišćenja posvetit ćeš mirisu u svom domu. Naime, kad dođu gosti to je ono što će prvo primijetiti – i osjećat će se ugodno ako je takav miris u tvom prostoru. Skloni smeće iz kuće, ako je potrebno otvori prozore da prozračiš sobu te zatim upali mirisne svijeće ili uključi difuzor za eterična ulja.

Druga minuta: kuhinja

Zatim su na redu radne površine u kuhinji – jasno je da nemaš vremena za dubinsko čišćenje i savršeno pospremanje, ali u minuti možeš odložiti prljavo posuđe u mašinu (i najbolje je odmah uključiti), skloniti predmete s pultova kao što su razna kuhinjska pomagala (privremeno ih možeš staviti u kuhinjski ormarić) i onda prebrisati sve radne površine.

Treća minuta: i dalje kuhinja

I u trećoj minutu zadržat ćeš se u kuhinji jer ova prostorija možda je i najbitnija za širu sliku tvog doma. Vrijeme je da pospremiš sve nepotrebne stvari s kuhinjskog stola, skloniš posuđe i prebrišeš ga od mrvica ili ostataka hrane. Ako imaš pri ruci čist i opeglan stolnjak, tim bolje.

Četvrta minuta: dnevna doba

Napokon nje na redu dnevni boravak. Brzinski "skeniraj" prostoriju i odnesi sve čemu ovdje nije mjesto, od odjeće, preko časopisa i knjiga do igračaka. Što više imaš nagomilanih stvari, tim će više tvoja dnevna doba izgledati neuredno. Nakon tog koraka na redu je tvoj kauč – popravi i istresi jastuke i uredno namjesti pokrivač ili navlaku.

Image
Foto: Pexels

Peta minuta: kupaonica

Tvoja četiri zida već izgledaju mnogo bolje, a sad je redu kupaonica. Za ovu ćeš prostoriju trebati dvije minute. Najprije se fokusiraj umivaonik koji trebaš prebrisati, a zatim skloni korištene ručnike i objesi čiste. Provjeri i ima li dovoljno sapuna.

Šesta minuta: još uvijek kupaonica

Došlo je vrijeme i da se posvetiš zahodskoj školjci. Jasno, nećeš je sada dubinski i detaljno čistiti, ali ćeš prebrisati WC dasku i poklopac, staviti osvježivač i svakako provjeriti ima li toaletnog papira. Usput poprskaj malo osvježivača prostora za još bolji ukupni dojam.

Sedma minuta: prašina

Ne bi vjerovala koliko prašina može nagrditi tvoj životni prostor i pokvariti vizualni dojam. Zato, uzmi u ruke krpu za prašinu ili perušku i brzinski prođi sve površine u svom domu gdje se skuplja prašina. Ne zaboravi više police, slike i ekrane.

Image
Foto: Pexels

Osma minuta: završni potezi

Stigla si i do kraja svog brzinskog pospremanja i čišćenja. U posljednjoj ćeš se minuti vlažnom krpom prebrisati one najuočljivije površine u stanu s kojih si upravo skinula prašinu – kao što je stolić u dnevnom boravku ili komoda u hodniku.

Je li ti osam minuta bilo dovoljno za sve navedeno dakako ovisi o kvadraturi tvog stana ili kuće – ako imaš malen i minimalističko uređen stan, osam bi minuta trebalo biti dovoljno, no ako živiš u kući od 200 kvadrata s mnogo ukrasa, namještaja i predmeta, ovih osam minuta možeš uzeti samo kao okvirno vrijeme. Ako imaš još malo vremena (i snage), upali usisivač i prođi makar najvažnije prostorije – time ćeš također napraviti veliku razliku.

POGLEDAJ VIDEO: JOGA ZA OPUŠTANJE