UMJETNOST BOTANIKE

Jesi li čula za Bonsai & Wine? Oslobodi kreativnost i uživaj uz čašu vina

Čula si za paint & wine, čula si možda i za clay & wine, no jesi li spremna za bonsai & wine?

bonsai
Foto: Pexels

Zanimaju te biljke i oduvijek si htjela nabaviti maleno bonsai drvo, ali uvijek te nešto kočilo? Neka ti jedna od ovogodišnjih odluka bude da odeš na bonsai & wine radionicu u Zagrebu.

Zašto je bonsai posebno drvo?

Bonsai je malo drvo u tegli koje se može držati kao sobna biljka. Bonsai na japanskom (盆栽) doslovno znači "stabalce u posudi." Iako potječe iz Kine, svoj današnji oblik i popularnost stekao je u Japanu. Postoji nekoliko vrsta bonsaija, a neke su popularnije od drugih.

Japanski javor (Acer palmatum)

Ako želiš bonsai koji mijenja boje i svaki put iznova oduševljava, japanski javor je pravi izbor. Ljeti ima svježe zelene listove, a na jesen se pretvara u spektakularnu crvenu ljepotu.

Bor (Pinus spp.)

Ako te privlači klasična elegancija, bor je savršen. Simbol snage i dugovječnosti, ovo bonsai drvo donosi dašak tradicionalnog japanskog vrta u tvoj dom.

Kineski brijest (Ulmus parvifolia)

Ako si početnik u svijetu bonsaija, kineski brijest je pravi izbor za tebe. Jednostavan je za uzgoj, otporan i ima prekrasne male listove koji izgledaju elegantno.

Japanska trešnja (Prunus serrulata)

Ako želiš bonsai koji cvjeta i donosi proljetnu ljepotu u tvoj prostor, japanska trešnja je idealna. Njezini nježni cvjetovi simboliziraju prolaznost i harmoniju života.

Fikus (Ficus retusa ili Ficus benjamina)

Ako tražiš nešto otporno i prilagodljivo, fikus je odličan izbor. Savršen za unutarnji prostor, s njegovim zanimljivim zračnim korijenima brzo ćeš ga zavoljeti.

Što je bonsai & wine?

Kao što i samo ime govori, bonsai & wine je radionica uređivanja bonsai drvca sve dok uživaš u finim gutljajima kvalitetnog pića. Uređivanje bonsaija opušta jer te usmjerava na trenutak i zahtijeva potpunu pažnju. Dok oblikuješ grane i uređuješ listove, uranjaš u proces koji je poput meditacije – usporavaš misli i fokusiraš se samo na drvo ispred sebe. Osim toga, rad s prirodom, osjećaj stvaranja nečeg lijepog vlastitim rukama i promatranje napretka bonsaija donosi osjećaj zadovoljstva i smirenosti. Uzgoj bonsaija zahtijeva više od hortikulturnih vještina – tu se posebno ističe umjetnička strana uzgajivača koja daje svakom stabalcu jedinstven izgled i karakter. Istražili smo gdje u Zagrebu možeš otići na bonsai & wine.

Image
LJEPŠI OD BOŽIĆNE RUŽE

Vodič za brigu o cvijetu amarilis - sve što te zanima na jednom mjestu

Vino i bonsai, Ulica Antuna Heinza 3

Toni Adžić, voditelj radionice, bonsai umjetnošću se krenuo baviti 2017. godine te je imao prilike učiti od dva bonsai majstora - Zorana Pavlova i Sebastijana Sandeva. Njegova radionica Vino i bonsai se sastoji od teorijskog i praktičnog djela. U teorijskom dijelu ćeš naučiti što je to bonsai, kako ga oblikovati i kako ga održavati. U praktičnom dijelu ćeš proći osnovne bonsai tehnike, a na kraju radionice ćeš svoje malo drvo ponijeti doma. Sve to, naravno, uz kušanje odabranog vrhunskog vina. Prilikom prijave možeš odabrati da tvoje drvce bude presađeno u keramičku bonsai posudu za 26€ ili keramičku bonsai posudu s podloškom za 36€. Možeš uzeti i standardnu plastičnu bonsai posudu s podloškom koja ulazi u cijenu radionice. Trenutno su u najavi tri termina radionica: 16. siječnja, 23. siječnja i 30. siječnja, sve s početkom u 18h.

Detalji:

  • Cijena: 40€
  • Trajanje: od 2 do 2 i pol sata

POGLEDAJ VIDEO: Joga s Tanjom: Joga za opuštanje