Bizarno ili lijepo? Pronašle smo orhideju koja nalikuje na majmuna i oduševile se

Orhideja drakula ima cvijet koji doslovno nalikuje licu majmuna, a nazivaju je i 'majmunolika orhideja'

Bizarno ili lijepo? Pronašle smo orhideju koja nalikuje na majmuna i oduševile se

Priroda je čudesna i istovremeno jako čudna, a cvijeću se često divimo zbog njegovih boja, oblika i mirisa. Ali ponekad ostanemo začuđeni kakvi sve oblici postoje. Orhideje su kao ljepotice u tom svijetu i jedna od najvećih obitelji među biljkama, postoji čak 30 tisuća vrsta orhideja. A neke oblici su čak i bizarni - orhideja drakula je među njima i zato smo ju vam odlučile predstaviti. 

Orhideja drakula ima cvijet koji doslovno nalikuje licu majmuna, a nazivaju je i "majmunolika orhideja", mada je to tehnički neispravno. Različiti oblici ovog cvijeta stvaraju različite "izraze lica"- od zamišljenog do sretnog i tužnog majmuna. Postoji čak 120 vrsta u obitelji drakula.

Image

Dekor ideje: vaze za svaki kutak doma


Orhideja drakula raste u divljim područjima Ekvadora i Perua, a nalazi se područjima od 1000 do 2000 metara nadmorske visine. Otkrio ju je botaničar Carlyle A. Luer 1978. Cvjetovi lista podsjećali su ga na zmaja pa ju je tako nazvalo. Latinski naziv za zmaja je "dracula". 


Iako izgleda jako specifično, njezin miris je ugodan s citrusnom notom zrele naranče. U svom prirodnom okruženju, orhideja drakula može cvjetati u bilo koje doba godine, a voli 70 do 100% vlage što može biti zahtjevno ako netko poželi imati ovu simpatičnu biljku kod kuće. Također ako ju poželiš u svom domu ova biljka zahtijeva dosta pažnje, hladniju temperaturu i djelomičnu hladovinu.Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.