Abeceda ličenja: Iskusni majstor otkriva ti sve trikove za brzo, kvalitetno i 'bezbolno' ličenje zidova

Doma si i imaš vremena napretek. Iskoristi ga tako što ćeš osvježiti zidove. Profesionalni ličilac Denis Feretić vodi te kroz sve korake bojanja zidova - od izbora boje do zadnjeg poteza valjkom

Abeceda ličenja: Iskusni majstor otkriva ti sve trikove za brzo, kvalitetno i 'bezbolno' ličenje zidova

Vjerojatno si se u ovakve kućanske akcije već upuštala i dobro znaš koliko tu ima posla pa si, isto tako, svjesna da su savjeti iskusnog majstora zlata vrijedni. On je učio na svojim pogreškama i posao doveo do savršenstva. Pitali smo ga da ti otkrije sve što će ti pojednostaviti ličenje i poštedjeti te početničkih pogrešaka. Dobro pročitaj ovaj tekst i zapamti savjete gospodina Feretića.

  • Prvi korak - određivanje količine boje i kupovina alata


"Nakon što odrediš što želiš ličiti, prvo što moraš napravti je izračunati kvadraturu zidova koji su predviđeni za bojanje, kako bi znala koliko ćeš boje koristiti. Ukoliko računamo da radiš jednostavniju verziju s jednom bojom, to bi izgledalo ovako: izračunat ćeš svaku plohu za sebe i zbrojiti kvadrate te s tom kvadraturom otići u trgovinu i pitati za količinu boje koja ti je potrebna.

Kanta od 15 litara obične disperzivne boje je za 80 do 100 kvadrata glatkih zidova u dva premaza.

Za glatke zidove kupuješ valjak, po mogućnosti mikrofiberni (kraća vlakna) 25 cm dužine. Glađi zidovi - kraća dlaka, grublji zidovi duža dlaka. Osim valjka moraš imati i trake, velku kadicu (nikako mrežicu jer se s mrežicom puno više prlja i šprica), najlon za pokrivanje, kist srednje veličine, dršku za valjak i produžetak.

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

  • Drugi korak - priprema zidova i stana

Prvo ćeš ukloniti sve sa zidova i pomaknuti namještaj na sredinu prostorije te ga pokriti zaštitnim najlonom.

Zidove ćeš očistiti od nečistoća (paučine), izbjeljivačem obrisati crne mrlje od vlage te pokrpati glet masom sve neravnine, oštećenja i rupice od slika, ako ih više ne želiš na tom mjestu. Normalno sve ovo radiš ako ima potrebe, glet se suši dok se ne osuši, to nitko ne zna koliko traje", iskreno će gospodin Feretić. 

"Zalijepit ćeš trake trake po svim rubovima koje ne želiš farbati ili ne želiš da se uprljaju bojom.

  • Priprema boje i ličenje


Sad ćeš pripremiti boju. U boju ulij 10-15% vode i dobro promješaj. Koristiš svu boju, ako misliš da ćeš ju potrošiti. U suprotnom dio spremi jer se boja pomiješana s vodom brzo kvari.  

U jednu malu posudu ulij boju i s kistom pofarbaj sve kuteve (obavezno počinješ sa stropom) i odmah za tim valjkom prođi određenu plohu i tako dalje - sljedeću plohu dok sve ne napraviš.

Kada uvjeti omogućuju (suho vrijeme, bura) da se brzo boja suši, možeš radiit u krug što znači da drugi premaz radiš odmah za prvim - odnosno jednu prostoriju pa drugu pa se vraćaš nazad na prvu. No, samo kada zidovi dozvoljavaju tj. kada su kvalitetni, možemo tako ubrzati stvar! Inače je pravilo da drugi premaz ide nakon 12 sati, ali svi volimo brže i jednostavnije!

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

  • Nekoliko dodatnih savjeta


Trake obavezno skidaj odmah nakon drugog premaza, nikako ih nemoj ostavljati da se osuše jer možeš oštetiti boju.

Investiraj u boju, nemoj kupovati jeftine, smiješnih imena, jer ne pokrivaju nikako pa je glupo da za 50 kuna jeftinije boje moraš ličit tri i više premaza da bi dobila jednobojni zid.

Alat odmah operi u vodi, ako želiš da ga imaš za idući put", završava gospodin Feretić, vlasnik ličilačkog obrta ALBUS COLOR iz Krka koji te, ukoliko imaš dodatnih pitanja o temi za koju je stručan, poziva da ga slobodno nazoveš.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.