7 važnih lekcija koje možemo naučiti od Marie Kondo

Sve što trebaš znati o japanskoj umjetnosti čišćenja i organizacije doma

7 važnih lekcija koje možemo naučiti od Marie Kondo

Zasigurno si već čula za Marie Kondo - popularnu Japanku koja je zbog svojih odličnih savjeta postala pravi guru za pospremanje i organizaciju doma.

Ova je 34-godišnja Japanka autorica čak četiri bestsellera na temu organizacije i 'decluttera', a ima i svoj show na Netflixu.

Marie Kondo savjetuje ljudima kako da uspostave red u svom domu te da na taj način dođu i do postizanja unutarnje ravnoteže. Njezina filozofija pospremanja doma bazirana je na minimalizmu te na oslobađanju od nepotrebnih stvari koje nam ne donose nikakvu radost ili koje nam više ne služe.

Ako si u potrazi za inspiracijom za proljetno čišćenje, neki od njezinih savjeta i lekcija koje ti donosimo u nastavku zasigurno će ti dobro doći.

Foto: Instagram

Sačuvaj samo one stvari koje ti donose radost

Ne trebaš u potpunosti prijeći na minimalizam, no važno je u svom domu imati samo one stvari - odjeću, namještaj, ukrase, papire - koje nas služe i koje nam donose radost. Sve što ti je višak ili više ne upotrebljavaš, izbaci iz svog doma jer nema smisla skupljati gomile koje ničemu ne služe i koje samo guše tvoje okruženje.

Čišćenje po kategorijama

Umjesto da čistiš prostoriju po prostoriju, Marie savjetuje pospremanje i organizaciju prema kategorijama: odjeća, knjige, papiri, sitnice i sentimentalne stvari. Dakle, kreni od odjeće i pokloni ili prodaj sve ono što više ne nosiš. Kad su u pitanju knjige, makni iz svog okruženja one koje ti se nisu svidjele i koje ne želiš više čitati u budućnosti. Papire također razdvoji prema važnosti, a baci ono što je nepotrebno. Od sentimentalnih stvari zadrži samo ono što ti je jako jako važno i to čuvaj u posebnoj kutiji.

Nemoj dopustiti nostalgiji da utječe na tvoje pospremanje

Prilikom organizacije i raščišćavanja doma mnogi su ljudi zapravo previše nostalgični i emotivno vezani za određene stvari koje onda nepotrebno gomilaju u svom domu, a zapravo im ne donose nikakvu radost. Dakle, koliko god ti određena haljina bila draga, ako je nisi nosila već godinama, vrijeme je da je se riješiš. Isto vrijedi i za sve one stare ulaznice i karte koje čuvaš godinama. Sačuvaj samo ono što za tebe ima veliku vrijednost.

Potrebno je vrijeme za rješavanje problema

Za organizaciju doma biti će ti možda potrebno dan ili dva, no da bi 'sredila' svoje misli, potrebno je uložiti malo više truda. Pospremanje fizičkog okruženja tek je prvi korak prema dovođenju vlastitog života u red stoga nemoj misliti da ćeš s bacanjem nekolicinom stvari u potpunosti izliječiti i svoje mentalno stanje. To je dugotrajan proces.

Brini o svojim stvarima

Masovna proizvodnja, prevelika potrošnja i gomilanje nepotrebnih stvari doveli su do mnogih ekoloških problema. Iz tog razloga, budi svjestan potrošač. Kupuj samo ono što ti je potrebno, brini o svojim stvarima i obrati pažnju na sastav i podrijetlo proizvoda koje kupuješ.

Zatraži pomoć

Nemoj se bojati zatražiti savjet od stručne osobe ili pak prijateljice ako shvatiš da ne možeš sve učiniti sama. Pospremanje doma je primjer. Ako je tvoje fizičko okruženje u velikom kaosu, svaka je pomoć dobrodošla. Marie Kondo je pomogla milijunima stoga razmisli o tome da i sama zatražiš pomoć (ako je potrebno), bez obzira na to o kojem životnom području je riječ.

To su samo stvari

Na kraju dana, bez obzira na to da li ti donose radost ili ne, sve ono što posjedujemo samo su stvari. To nije nešto što nas definira i važno je da to shvatiš. Materijalne stvari neće ti donijeti istinsku sreću i to je nešto što bismo svi trebali imati na umu. Obitelj, prijatelji i veze s drugim ljudima puno su važnije od onog odnosa koje imamo sa stvarima.