6 korisnih savjeta za brzinsko čišćenje doma

Ključ do uredne kuće je brzinsko čišćenje i održavanje doma

6 korisnih savjeta za brzinsko čišćenje doma

Jedna mudra žena jednom je rekla: "Život je prekratak da ga trošim čisteći". Ne tvrdim da sam to ja, niti ne postoji nikakav konkretan dokaz (niti svjedoci) za to pa mi ne možete to "prišiti" ako se ne slažete s tim. Ali ima nečeg u tome da nije dobro biti rob kuće.

Naravno, nitko ne kaže da sve treba pustiti da bude neuredno i prljavo - no niti ne treba o tome voditi brigu kao da je to najvažnija stvar na svijetu. Čišćenje je puno lakše ako se prostor stalno održava urednim, a to se može i brzinskim čišćenjem - koje je upravo naša tema danas.

A za efikasno brzinsko čišćenje dobro će ti doći dobri i provjereni savjeti. Primjerice, ljudi kod čišćenja (kad uhvate vremena) često rade pogrešku da posebno čiste svaku prostoriju. To nije najefikasniji način jer oduzima mnogo vremena. Možeš upasti u zamku detaljnog čišćenja jedne prostorije što će ti oduzeti vrijeme i snagu te ćeš vrlo vjerojatno zanemariti ostale prostorije u kući. Umjesto toga, napravi sljedeće:

1. Napravi popis zadataka

Prvi korak prema produktivnosti je da napraviš 'to-do' listu, odnosno listu zadataka koju morate obaviti kad je čišćenje u pitanju. Puno je lakše pospremati s listom jer kad obaviš svaki pojedini zadatak možeš ga prekrižiti s popisa. Tako ćeš se osjećati proaktivno, organizirano i bit ćeš pod manjim stresom. Pravljenje liste obaveza koju moraš ispuniti jedan je od najzgodnijih načina za efikasno čišćenje životnog prostora.

2. Prije brisanja prašine brzinsko pospremanje

Na brzinu pospremi sve što je neuredno i nije na mjestu - papire, stvari, igračke... Nakon toga pregledaj koja mjesta u kući imaju najviše prašine, a zatim kreni u akciju. Ovisno o tome koliko ti je stalo do okoliša - to radi mokrom krpom ili vlažnim maramicama (onima koje su baš namijenjene za brisanje prašine ili pak univerzalnima). Obriši sve prašnjave površine, a nemoj zaboraviti niti na sitne ukrase poput okvira za slike, noćne lampice i sl.

3. Promijeni posteljinu

Promijeni plahte i posteljinu u svim spavaćim sobama te ručnike u kupaonici. Također, promijeni jastučnice na svim ukrasnim jastucima. To je jednostavan i brz način da osvježiš svoj dom.

4. Staklene površine

Prođi kroz cijelu kuću i pobriši sva ogledala i staklene površine (ne i prozore, njih ostavi za detaljno čišćenje). Taj zadatak možeš obaviti relativno brzo, a imat ćeš osjećaj kao da si napravila puno toga. Ogledala i staklene površine lako se mogu zaprljati, a puno ljepše izgledaju kad su čiste i blistave. Kod čišćenja staklenih površina preporučuje se koristiti krpe od mikrovlakana.

5. Očisti sve ostale površine

Sljedeći korak prilikom čišćenja doma su sve površine poput polica, kvaka, stolova, kupaonice i sl. Dezinfekcijskim maramicama prebriši sve površine u kuhinji i kupaoni, sudoper, štednjak, umivaonike, wc školjku, kadu, radni stol... (Prirodnija i ekološkija varijanta je da to učiniš krpom i mješavinom alkoholnog octa i vode.)

6. Usisavanje i pranje podova ostavi za kraj

Usisavanje i pometanje ostavi za kraj jer će prilikom čišćenja na pod padati prašina i ostale prljavštine. Prvo sve usiši, pa nakon toga obriši drvene i sve ostale podove s pločicama. Za sam kraj upali lampu s eteričnim uljem ili pak mirisne svijeće za dodatan osjećaj čistoće i svježine.