Kava i dugovječnost

Dobra vijest za sve kavopije: Oni koji piju puno kave žive dulje?

Znanstvenici su došli do zanimljivog otkrića koje će razveseliti sve ljubitelje crnog napitka. Studije koje su provedene u SAD-u i u Europi tvrde da redovita konzumacija kave utječe na dugovječnost

pexels-andrea-piacquadio-935743.jpeg
Foto: Pexels

Mnogi ne mogu zamisliti svoje jutro bez kave. O omiljenom crnom napitku provedene su brojne studije, a mišljenja o tome kako ona utječe na naše zdravlje prilično se razlikuju. I dok jedni tvrde da pijenje kave može biti dobro za zdravlje, drugi smatraju da je kofein bolje izbjegavati.

Image
Već danas nazovi prijateljice!

Studije potvrdile: Druženje s prijateljima pozitivno utječe na zdravlje

Studije su potvrdile da kava nije štetna za zdravlje ako je pijemo u umjerenim količinama. Štoviše, nedavna istraživanja pokazala su kako kava može pozitivno utjecati na zdravlje pa čak i na dugovječnost.

Annals of Internal Medicine je objavio dvije studije koje pokazuju kako osobe koje piju kavu zapravo žive dulje. U studijama je sudjelovalo preko 700.000 ljudi iz SAD-a i europskih zemalja, a gledale su se stope smrtnosti među stanovništvom. Istraživanje se provodilo u periodu od 16 godina.

Image
Foto: Unsplash

Istraživanje je pokazalo kako su osobe koje su redovito konzumirale kavu imale manji rizik od prerane smrti u usporedbi s onima koji su pili manje kave ili je uopće nisu pili.

Studijom koja je provedena u SAD-u bili su obuhvaćeni ljudi afroameričkog, japanskog i latinoameričkog podrijetla, a otkriveno je da su osobe koje su pile četiri kave dnevno imale čak 18 posto manji rizik od prerane smrti. To je svakako dobra vijest za sve kavopije, no pokazalo se da čak i oni koji piju jednu šalice kave dnevno imaju manji rizik od smrti u usporedbi s onima koji je uopće ne piju.

Image

Izvor: Giphy

Zanimljivo je spomenuti da su zdravstvene prednosti kave uočene i kod onih koji su konzumirali beskofeinsku kavu, što sugerira da kofein nije glavna komponenta koja kavu čini zdravom. Pretpostavlja se da pozitivne učinke imaju antioksidansi koje tamni napitak sadrži, a koji dokazano smanjuju rizik od raznih bolesti kao što su dijabetes te neke vrste karcinoma. Studije koje su provedene u europskim zemljama došle su do vrlo sličnih rezultata.

Dakako, ova istraživanja ne bi nam trebalo poslužiti kao izlika da pretjerujemo s konzumacijom kave. Kao i kod mnogih drugih stvari u životu – umjerenost je ključ!