Slažeš li se?

Dokaz da nam treba 4-dnevni radni tjedan - petkom je manja produktivnost i više pogrešaka

Manje stresa, više produktivnosti i sreće te bolja ravnoteža između poslovnog i privatnog života? Prema istraživanjima sve ovo se može ostvariti s manjem brojem radnih sati, posebno je lošije petkom u poslijepodnevnim satima

anete-lusina--4Wi_ii6StY-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Play logo

Poslovni svijet se sve brže i više mijenja, posebno je to izraženo posljednjih desetljeća zbog brzog razvoja tehnologije. Osim toga, mnogi poslovi se mogu raditi s različitih mjesta te se tako mijenja struktura radnog tjedna. Nestaje li polako tradicionalni radni tjedan? Sve više dokaza tome ide u prilog, a pokazalo se to i za vrijeme pandemije.

Play logo
Image
Prirodni talent

Zapisano u zvijezdama: Koji ti je posao suđen prema horoskopskom znaku?

U nekim zemljama počelo se razmišljati o 4-dnevnom radnom tjednu i već su neke kompanije počele eksperimentalno uvoditi ovakav način rada kako bi se vidjelo kako dugoročno utječe na društvo. Proučava se korist od četverodnevnog tjedna ili skraćenog radnog tjedna (na primjer, rad od 9 do 14 sati). Istraživanja su pokazala da je četverodnevni radni tjedan vrlo koristan za fizičko zdravlje, povećava se produktivnost i smanjuje broj dana na bolovanju. Ljudi koji rade na ovakav način imaju nižu razinu stresa i bournouta te smatraju da imaju bolju ravnotežu između i privatnog i poslovnog života, piše Stylist.co.uk. Još jedno istraživanje je pokazalo da postoje negativne posljedice rada od 9 do 5, pet dana u tjednu.

Istraživanje Sveučilišta A&M iz Texasa potvrdilo je ono što mnogi već znaju i osjećaju u svom životu - produktivnost opada pred kraj radnog dana i na kraju svakog radnog tjedna. Nakon ručka se smanjuje energija, a povećava se mogućnost pogrešaka. No pokazalo je još jednu zanimljivu stvar - najmanja je produktivnost u petak poslijepodne.

Sve ovo pokazuje da radna užurbanost tijekom prvih dana u radnom tjednu ostavlja posljedice na produktivnost, a to očito nije put prema najbolje odrađenom poslu. Najbolje bi bilo radno vrijeme prilagođavati prema učinkovitosti. Petkom bi bilo najbolje uzeti slobodan dan ili bi bilo dobro raditi samo u jutarnjim satima.

Play logo
shimmer fallback

Manje stresa i više ravnoteže između posla i privatnog života

Ovo istraživanje Sveučilišta A&M je trajalo dvije godine i sudjelovalo je 789 uredskih radnika. Promatrale su se stvari poput brzine tipkanja, tipfeleri i aktivnost miša. Saznali su da se puno više i efektivnije radi u prijepodnevnim satima. U poslijepodnevnim satima sve te aktivnosti opadaju, a broj pogrešaka raste. A petak je dan kada je situacija najlošija. "Zaposlenici imaju smanjenu aktivnost u poslijepodnevnim satima i rade više tipfelera - posebno petkom. Sve je to u skladu s različitim istraživanjima", objasnio je jedan od istraživača dr. Taehyun Roh.

Ovakva istraživanja postaju sve važnija jer se u poslovnom svijetu sve više razgovara o produktivnosti. Za sada ispitivanja o četverodnevnom radnom tjednu nisu otkrila pad produktivnosti kao rezultat skraćenog radnog vremena. Ovo novo istraživanje ponovno je podržalo ovaj način razmišljanja. "Druga istraživanja su otkrila da oni koji rade od kuće ili manji broj radnih dana imaju manje stresa zbog smanjenog putovanja, politike na radnom mjestu i drugih faktora, a zbog svega su zadovoljniji poslom. Također radnici imaju više vremena za svoje obitelji i time se događa manje sukoba u obitelji, a također imaju više vremena za različite aktivnosti. Sve ovo poboljšava fizičko i mentalno zdravlje", dalje dodaje jedan od istraživača.

Slažeš li se?

Play logo

POGLEDAJ VIDEO: Najveći mitovi o ženama šeficama

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.