Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Dođite na obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu na Jarunu

Na događanju će biti niz edukativnih i zabavnih aktivnosti, a među njima i natjecanje u bumper loptama koje simboliziraju zatvorenost osoba s PSA u zaseban svijet, njihovu izoliranost, ali i pokušaje da sudjeluju u svakodnevnim aktivnostima koje su im u većini slučajeva nedostupne i iznimno uznemirujuće

anna-kolosyuk-4R6pg0Iq5IU-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Udruga za autizam Zagreb i Savez udruga za autizam Hrvatske i ove godine pripremaju obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.  S obzirom na loše vrijeme 2. travnja, kada se tradicionalno obilježava ovaj dan, događanje je prebačeno na 9. travnja. Za sve sudionike će biti organiziran niz aktivnosti kojima je namjera osvijestiti sugrađane o promicanju prava i poboljšanju kvalitete života osoba s poremećajem iz spektra autizma. Glavni cilj događanja je pružiti potporu osobama s poremećajem iz spektra autizma, a obiteljima i osobama iz njihovog bliskog okruženja poručiti da nisu sami i da Udruga aktivno radi na poboljšanju uvjeta života osoba s PSA. Pokrovitelj ovogodišnjeg obilježavanja je Grad Zagreb i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji će se obratiti okupljenima. Dolazak su najavili i predstavnici Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Grad Zagreb je ovaj dan već podržao simboličkom aktivnošću – fontane kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice 2. travnja su bile obojane u plavo svjetlo u znak podrške osobama s poremećajem iz spektra autizma.

Ove godine Udruga za autizam Zagreb i Savez udruga za autizam Hrvatske  pripremaju aktivnost pod motom   „NAŠ AUTIZAM JE STANJE – SUSTAV JE BOLESTAN“. Njome će se  dodatno pružiti uvid u svakodnevni život djece i odraslih koji se suočavaju s poremećajem iz spektra autizma. Obilježavanje će se održati na Malom jezeru Rekreacijsko sportskog centra Jarun. Udruga poziva Zagrepčane i sve ljude dobre volje da im se u subotu, 9. travnja od 11h pridruže na Jarunu i podrže njihove zahtjeve koji će biti upućeni Vladi RH.

Udruga također poziva prisutne da na info pultu udruge kupnjom suvenira koje izrađuju djeca i odrasli s PSA sudjeluju u prikupljanju sredstava za ljetovanje članova u Šimuni Camping Villageu na otoku Pagu. Kamp je osigurao 5 mobilnih kućica, a udruzi su potrebna dodatna sredstva za organizaciju prijevoza.

Image