Crvena cikla - super zdravo povrće

Kratki vodič za uzgoj cikle u kućnom vrtu

Nasiona otoczkowane_1 (2).jpg

Crvena cikla spada u popularno korjenasto povrće. Tu popularnost duguju svojem okusu i korisnim svojstvima. Iako se cikla smatra zahtjevnom biljkom, ona je relativno laka za uzgoj. Pročitajte ovaj članak kako biste uspjeli u uzgoju cikle.

Vrijedno povrće

Crvena cikla uzgaja se zbog mesnatog, sočnog korijena i mladog lišća koje se naziva zelje od cikle. Ovo povrće je bogato mnogim vitaminima, mineralima, antioksidansima i organskim kiselinama koje su presudne za naše zdravlje. Sadrži obilje dijetalnih vlakana, proteina i prirodnih šećera. Preporučujemo  jesti ciklu sirovu ili pečenu. Kuhanje je još uvijek najčešći način pripreme cikle, ali smanjuje dio hranjivih tvari. Cikla održava vaš kardiovaskularni sustav, odkiseljuje i detoksificira organizam te pomaže u liječenju raznih infekcija. Medicinska istraživanja su pokazala da cikla pomaže u smanjenju rizika od raka.

Image

Sjetva cikle u pravo doba godine

Cikla je dvogodišnja biljka koja se uzgaja iz sjemena posijanog direktno u vrt. Kasno proljeće i ljeto je pravo vrijeme za sjetvu. Položite relativno velike sjemenke cikle u uske, dva do tri centimetra duboke brazde. Klijanje započinje na temperaturi iznad 8ºC. Redovi moraju biti razmaknuti trideset do četrdeset centimetara. Sadnice prorijedite kako bi izrasle u razmaku od šest do deset centimetra. Cikla preferira sunčana, topla mjesta koja su zaštićena od vjetra. Tlo je potrebno temeljito oplijeviti i duboko obraditi. Ovo povrće voli humus, plodno i vlažno tlo neutralne ili blago alkalne reakcije. Ne uzgajajte ciklu u glini, kompaktnom ili kiselom tlu. Ova biljka ne voli ni suho, neplodno i prelagano tlo. Možete uzgojiti najveće, najukusnije korijenje u pravilno pognojenoj zemlji koja je bogata hranjivim tvarima, osobito vapnom.

Susjedi cikle

Kao i mnoge druge vrste povrća, cikla ima jake preferencije u odnosu na susjedne biljke. Prema pravilima paralelnog uzgoja, cikla ne podnosi krumpir, mrkvu, špinat, rajčicu i vlasac. Voli, međutim, društvo krastavca, kupusa, korabice, graška, rotkvice i jagode. Uspijeva u susjedstvu začinskog bilja poput kima, kopra, korijandera i češnjaka.

Image

Održavanje sadnica cikle

Ne zaboravite na redovito zalijevanje i uklanjanje korova nakon sadnje. I suša i konkurencija drugih biljaka može osujetiti vaše napore u uzgoju odmah na početku. Cikla spada u biljke koje imaju visoke prehrambene zahtjeve i stoga ih treba hraniti dušičnim gnojivima tijekom njihovog najintenzivnijeg rasta. Gnojiva koristite umjereno. Predoziranje gnojivom kvari okus korijena i uzrokuje nakupljanje toksina. Korištenje prirodnih, organskih gnojiva poput komposta, najbolji su način za uzgoj zdrave cikle. Nemojte, međutim, ograničiti upotrebu preparata bora i mangana, jer je cikla osjetljiva na nedostatak tih elemenata. Cikla je izvrsno povrće s mnogo prekrasnih svojstava. Uz malo truda svatko ga može uzgojiti u svom kućnom vrtu. Cikla iz organskog uzgoja čini sjajan sastavni dio jela za cijelu obitelj.