LIJEPO PONAŠANJE

Bonton u restoranu: Pravila kojih se trebaš pridržavati ako želiš ostaviti dobar dojam

Insajderi iz gastronomske industrije objašnjavaju što je prihvatljivo, a što nije

bonton u restoranu
Foto: Unsplash

Bonton podučava pristojnosti, o tome kako se ne nametati drugima, ulaziti u njihov osobni prostor i uvijek biti elegantna i kulturna, bez obzira gdje si i s kim si. Kada je riječ o posjeti restoranima, trebaš obratiti pažnju na dosta pravila ponašanja kako bi ostavila dobar dojam. Naravno, pravila ne vrijede samo za nas žene, već i za muškarce. Cijenjene britanske novine The Guardian organizirale su panel na kojem je sudjelovalo šest food influencera, kuhara i gastroblogera kako bi utvrdili koji je restoranski bonton za 21. stoljeće. Ovo su njihovi savjeti.

Prikladna odjeća

Čak i ako restoran nema pravila odijevanja, uvijek je ljepše kada se gosti restorana malo potrude oko svoje odjeće kako bi ispoštovali mjesto na koje su došli. Osim toga, osjećat ćeš se puno bolje u malo elegantnijoj odjeći i našminkana po svom ukusu.

Kada započeti jesti?

Ako ne dođu sve narudžbe u isto vrijeme, vremenska razlika će vjerojatno biti jako mala. Pristojno je pričekati da svi za stolom budu posluženi, a tek onda početi jesti.

Posezanje za stvarima na drugom kraju stola

Posežući za nečim preko stola, upadaš u osobni prostor drugih ljudi i riskiraš da srušiš čašu, tanjur ili beštek. Bolje je da ustaneš i prošetaš do drugog dijela stola ili zamoliš nekoga da ti dohvati to što trebaš.

Glasno razgovaranje i puna usta

Nitko ne želi vidjeti tvoj djelomično sažvakani biftek ili tjesteninu. Uostalom, dok žvačeš ćeš teško razgovijetno prenijeti ono što želiš reći i izgleda jako nekulturno. Također, ako želiš popraviti ruž nakon jela, otiđi u toalet umjesto da to radiš za stolom.

Psi u restoranu

Stručnjaci se ne mogu dogovoriti oko toga bi li psi trebali biti potpuno zabranjeni u restoranu ili se mogu tolerirati ako su istrenirani. Pobornici toga smatraju da dobro odgojeni psi pridonose atmosferi restorana. S druge strane, svi psi ostavljaju dlake na podu, a vole i šapama doticati prostor za jedenje. Zbog toga je zaključak da je bolje ne voditi životinje u restorane.

Naknade za rezervacije

Većina restorana koji traže rezervacije zahtijevaju da otkažeš najkasnije dan ranije ili ćeš morati platiti naknadu. Stručnjaci to smatraju normalnom praksom jer si restoranu naštetila time što netko drugi nije mogao rezervirati stol.

Image
Foto: Pixabay

Zabrana mobitela

U inozemstvu postoje restorani koji žele zabraniti gostima korištenje mobitela. Međutim, panel stručnjaka slaže se da to nije dobra ideja. Smatraju da je individualna stvar ako netko želi gledati u mobitel za vrijeme boravka u restoranu.

Dječji meni za odrasle

Brojni su razlozi zbog kojih odrasla osoba može odabrati nešto s dječjeg jelovnika. Ipak, ako želiš lagani obrok, postoje druga jela koja možeš odabrati, a koja nemaju "popust". Ipak, zaključak je da je dopušteno naručivati s dječjeg menija.

Nema jelovnika na internetu?

U današnje vrijeme gotovo svaki restoran ima svoj jelovnik na internetskoj stranici ili društvenim mrežama. Kako kažu stručnjaci, apsolutno je bizarno da je jelovnik dostupan isključivo fizički na papiru, budući da živimo u digitaliziranom svijetu gdje nam je sve dostupno u "dva klika".

'Može meni bez...'

Ako tražiš osoblje da ti ukloni gljive s miješane pizze, to je sasvim u redu. Međutim, nije pristojno tražiti potpunu izmjenu namirnica u jelu i biti prezahtjevna gošća. Jela se pripremaju "na veliko" i, općenito, kuhinja nema vremena usred dana napraviti rižoto bez češnjaka ili luka, samo zato što gost ne želi imati loš zadah. Zatražiti jela po narudžbi koja su izvan jelovnika također nije pristojno.

Ovo su samo neka od brojnih restoranskih pravila kojih bi se svi trebali pridržavati. Nisu neka znanstvena fantastika i jako brzo se u potpunosti savladaju, a puno će ti značiti u privatnom i poslovnom životu. Sretno i dobar tek!

Image
GASTRO VODIČ

Gdje fino jesti u Splitu? Najbolji restorani koje ne smiješ zaobići