Korak po korak

Kurkuma, luk ili crno vino? Kako obojiti uskrsna jaja sastojcima koje imaš u kuhinji

Bojenje i ukrašavanje uskrsnih pisanica nikada nije bilo lakše, posebno ako više voliš prirodne boje, a mi imamo nekoliko ideja kako ih obojiti na prirodan način

uskrs-jaja.jpg
Foto: Pexels

Uskrs je pred vratima, a to znači samo jedno - vrijeme je da počnemo razmišljati o uskršnjim dekoracijama, uskršnjoj trpezi, ali i uskršnjim pisanicama koje su svake godine neizostavan dio pripreme za najveći kršćanski blagdan. I dok na internetu i u raznim časopisima postoji bezbroj ideja kako ukrasiti i obojiti uskršnja jaja da izgledaju kao da su "pobjegla" iz muzeja, većina ljudi se iz godine i godinu, umjesto za umjetne boje iz dućana, odlučuje za prirodne boje.

Image
Neobične i originalne

Zabavi se uz ove kreativne ideje za ukrašavanje pisanica

Ako si i ti osoba koja voli manje dizajnerski i više rustikalni pristup bojenju uskrsnih jaja, onda sigurno znaš da uz pomoć nekih sastojaka koje već imaš u svojoj kuhinji možeš na prirodan način obojiti pisanice, baš kao što su to radile naše bake. One su to radile s lukom, ali to nije jedini prirodni način da obojiš uskršnja jaja - u nastavku ti donosimo još nekoliko ideja i sastojaka uz koje ćeš dobiti nevjerojatne prirodne boje pisanica, i to sve na vrlo jednostavan način.

Kakve sve boje možeš dobiti?

Svi već znamo da od ljuski žutog luka možemo dobiti predivnu narančastu ili hrđavocrvenu boju jaja, ali postoje još neki prirodni sastojci koji će tvojim pisanicama dati divne boje. Na primjer, koristiš li nasjeckani ljubičasti kupus, bijela jaja će postati plava, a smećkasta jaja će poprimiti zelenu boju. Ako umjesto ljuski žutog luka koristiš ljuske crvenog luka, jaja će poprimiti crvenkastu boju ili boju lavande, dok će naribana cikla jaja obojiti u ružičastu ili kestenjastu boju. Tu je i kurkuma, koja će tvojim pisanicama dati žutu boju, ali i crvena paprika, koja će jaja obojiti u narančastu boju.

Image
Foto: Unsplash

Popularno je i bojenje pisanica vinom i to zato što, kada ih obojiš u crnom vinu, one izgledaju tamno i svjetlucavo, kao da su posute šljokicama, što je odlično ako želiš malo drugačije pisanice koje će se sigurno istaknuti na tvom uskršnjem stolu.

Kako obojiti uskršnja jaja ciklom, kurkumom, kupusom i drugim sastojcima?

Pripremi neoguljena, tvrdo kuhana jaja i otprilike 90 g nasjeckanog ljubičastog kupusa i nasjeckane cikle, ljuske nekoliko većih glavica luka i dvije žlice kurkume i crvene paprike na 200 ml vode. Uz to, pripremi žlicu octa na 200 ml vode (koju ćeš obojiti u određenu boju) i malo ulja kojim ćeš premazati pisanice. Omjere možeš i promijeniti, ovisno o tome želiš li jaču ili slabiju boju (ako želiš slabiju, dodaj više vode, i obrnuto).

Image
Foto: Unsplash

Ulij količinu vode koja ti je potrebna za boju u lonac. U vodu dodaj kupus, ciklu, ljuske luka, kurkumu ili papriku, ovisno o tome koju boju želiš dobiti, i zakuhaj vodu. Smanji vatru i kuhaj poklopljeno 15 do 30 minuta. Boja je spremna kada dosegne nijansu nekoliko nijansi tamniju od one koju želiš za svoje jaje. Kad boja potamni koliko želiš, makni posudu s vatre i pusti da se boja ohladi na sobnu temperaturu.

Image
Foto: Unsplash

Zatim ohlađenu boju procijedi u drugu posudu i umiješaj žlicu octa. U posudu s bojom i octom "potopi" nekoliko jaja kako bi se ravnomjerno obojila. Zatim ih izvadi iz boje, stavi na pladanj i pusti da se osuše. Kada se boja osuši, jaja malo naulji, a zatim prebriši papirnatim ručnikom.

Kako obojiti uskršnja jaja vinom?

Bojenje uskršnjih jaja vinom malo je drugačije, ali ništa kompliciranije. Želiš li unikatne šljokičaste pisanice, sve što ti treba je malo crnog vina koje ćeš uliti u posudu i u njemu kuhati jaja dok vino ne zavre. Kada se vino skuha, jaja ostavi u vinu preko noći kako bi poprimila boju i kako bi se na njima napravio takozvani vinski kamen koji će im dati sjaj. Kada jaja izvadiš iz posude, osuši ih i stavi u košaricu - ne moraš ih dodatno premazati uljem.

Image
Foto: Unsplash