Nježni divovi

Divovi velikog srca: 6 najvećih pasmina na svijetu

Ako želiš psa koji oko sebe širi smirujuću energiju, gotovo pa i ne laje, a šetnje su takve da korak s vama može držati i puž koji nije u formi, izabrat ćeš jednu od 'mrcina' u nastavku

dagmar-klauzova-9rAPQku4EKQ-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Kupila si preveliki stan ili imaš golemo dvorište ili jednostavno obožavaš velike pse? Koji god razlog bio, mi smo odvojile vremena kako bismo na jedno mjesto stavile najveće pse na svijetu i olakšale ti izbor nove kućne maze. Naime, ovi četveronožni divovi najčešće su najumiljatiji među psima i potpuna suprotnost svojim minijaturnim rođacima (čivava primjerice) koje bi, da žele, mogli progutati bezbolno poput tablete. Maleni psi su puno temperamentniji od velikih. Ovisno o tome što tražiš, kakvim prostorom raspolažeš i na koncu kakve pse voliš, izabrat ćeš svog kućnog ljubimca.

Želiš li živahnog i glasnog psića koji je u trenutku sposoban zakuhati frku, a samo si ga izvela do obližnjeg parkića obaviti nuždu, nećeš izabrati ni jednog od ovih o kojima ćemo danas pisati. Ako želiš psa koji oko sebe širi smirujuću energiju, gotovo pa i ne laje, a šetnje su takve da korak s vama može držati i puž koji nije u formi, izabrat ćeš jednu od mrcina u nastavku. No, moraš znati da veliki psi žive kraće od malih.

Image
Malo tijelo, veliki šarm

Mops: Psić 'zgužvane' njuškice koji će ti karakterom ukrasti srce

Životni vijek im je u prosjeku, ovisno o pasmini, osam do deset godina, dogi samo pet do osam, dok mali psi žive između 12 i 14 godina. Također, skloniji su bolestima, osobito onima probavnog trakta te kostiju i zglobova. No, kraći životni vijek i zdravstveni rizici nisu razlog da ne izabereš za kućnog ljubimca psa za kojim ti srce jače tuče. Pogledaj koji su najveći, ali i najumiljatiji psi na svijetu.

Engleski mastif

Ova pasmina stara je oko petsto godina, a izravni je potomak izumrlih moloških ratnih pasa koji su postojali prije 5000 godina. Engleski mastif nije najviši, no zasigurno je jedan od najtežih velikih pasa pa mu prosječna težina iznosi 100 kilograma (na visinu od oko 90 centimetara). Najteži mastif imao je 146 kilograma. Jako su mazni psi, privrženi obitelji, mirni, prijateljski i zaštitnički nastrojeni.

Napuljski mastif

Napuljski mastif je prekrasan veliki pas, izuzetno sjajne dlake koja može biti crna, siva, smeđa ili plava. Jako je mišićav i nabijen. Teži od 50 do 70 kilograma, a visok je od 65 do 75 centimetara. Ovo je pas čuvar i treba ga dresirati od malih nogu. Privržen je vlasnicima i nepovjerljiv prema nepoznatim ljudima i psima.

Njemačka doga

Ovo je vrlo umiljat i nježan, prijateljski nastrojen pas. Voli se maziti i privržen je vlasnicima, tih, miran i inteligentan. Može težiti do 90 kilograma, a naraste u visinu do 86 centimetara. Skladno je građen.

Irski vučji hrt

Ovaj pas se smatra najvišim na svijetu. Prosječna visina mu je od 81 do 86 centimetara, a težina oko 55 kilograma za mužjake i 40-ak kilograma za ženke, što znači da su po prirodi vrlo mršavi. Imaju oštru, srednje dugu dlaku i izrazito duge noge. Odlični su obiteljski psi, ali loši čuvari.

Newfoundland

Ovaj nježni div najčešće se pojavljuje u crnoj boji, no postoje i smeđi te bijeli newfoundland psi. Narast će do 71 centimetar visine i dosegnuti težinu od 65-70 kilograma. Ženke su nešto sitnije i desetak kilograma lakše. Jako su prijateljski nastrojeni, nježni i poslušni. Odlični obiteljski psi. Imaju više energije od ostalih u ovoj kategoriji pa s njima, jamčimo ti, nećeš provesti dan ležeći zavaljena na kauč.

Bernardinac

U široj javnosti poznat kao Beethoven, zahvaljujući američkoj komediji koja ga je proslavila, ovaj pas se može pohvaliti time da je jedan od najvećih pasa na svijetu. Može narasti do 90 centimetara i dosegnuti težinu od 80 kilograma. Njegovi preci bili su spasilački psi koji su se, među ostalim, koristili za izvlačenje ljudi iz lavina, a i u današnjim bernardicima i dalje živi nagon za pomaganjem. Ovo je jedan od najpopularnijih obiteljskih pasa. Dobar je s malenom djecom, jako nježan, pouzdan i smiren, no i vrlo tvrdoglav.