Ove biljke savršene su za spavaću sobu jer će ti pomoći da bolje spavaš i imaš kvalitetniji san

Sobno bilje ne donosi samo prirodu i zelenilo u naš dom, nego nam pomaže da imamo bolji zrak u zatvorenom prostoru. Pronašli smo biljke koje ti mogu pomoći da bolje spavaš, a najbolje je što nisu zahtjevne

Ove biljke savršene su za spavaću sobu jer će ti pomoći da bolje spavaš i imaš kvalitetniji san

Imaš problema sa spavanjem? Isprobala si sve, ali se i dalje vrtiš u krevetu i budiš se svake noći. Možda je za tvoje probleme kriva spavaća soba. Stručnjaci često naglašavaju da prostor za spavanje treba biti ugodan i bez tehnologije. Svakako bi bilo dobro staviti i sobno bilje u spavaću sobu. Postoji nekoliko vrsta biljki koje ti mogu pomoći da imaš kvalitetniji san.

Image

Svekrvin jezik ili zmajevac? Ove biljke ćeš zavoljeti jer osim što ukrašavaju dom, one i čiste zrak u sobi


"Biljke nisu tu samo kako bi poboljšale cjelokupni izgled prostora. Istraživanja su pokazala da mogu poboljšati kreativnost i raspoloženje, smanjiti razinu stresa, povećati produktivnost, donijeti mir, održavati vlažnost, stvarati kisik i prirodno filtrirati onečišćenja zraka ", kaže Erin Marino iz poduzeća koje se bavi biljkama.


Međutim, Marino napominje da neke biljke djeluju bolje u spavaćoj sobi od drugih. Naime, imaju opuštajuće mirise, pročišćavaju zrak, a  jednostavno održavanje čini ih pobjednicima za najbolji san ikad. Pogledaj u nastavku o kojim biljkama se radi.

Svekrvin jezik

Marino obožava ovu biljku zbog toga što se lako održava, ali ima još jedna fantastična stvar. Prema istraživanju koje je napravila NASA o biljkama i njihovom utjecaju na zrak u prostoru pokazalo se da je ovo odlična biljka za dom. "Dokazano je da filtrira benzen, formaldehid, trikloretilen, ksilen i toluen. Također je jedna od rijetkih sobnih biljaka koja noću pretvara ugljični dioksid u kisik, nešto što većina biljaka radi preko dana", objasnio je za Housebeautiful. Ovo povećanje kvalitete zraka dovest će do boljeg sna, osobito ako imaš probleme s alergijama.

Lavanda

Sigurno znaš kako lavanda divno miriše, a esencijalno ulje od lavande lijepo umiruje i baš zbog tih divnih razloga jasno je zašto je na popisu. "Ako ima dovoljno svjetla, lavandu se lako može uzgajati u zatvorenom prostoru. Njezino lišće i cvjetovi ispunjeni su mirisnim uljima za koje je dokazano da pomažu ljudima da se opuste, poboljšaju raspoloženje i lagano zaspe", objašnjava vlasnik rasadnika Jesse Waldman iz Oregona.

Međutim, lavanda teško uspijeva tijekom zime pa se onda može staviti osušeni cvijet ispod jastuka, ono što nam savjetuje aromaterapija.

Zlatni puzavac

Još jedan divan pročistač zraka je zlatni puzavac, a kako naglašava Waldman o njemu se vrlo lako brinuti. Ne zahtijeva puno svjetla i ne treba mu izravno svjetlo. Uz više svjetla brže će rasti i listovi će biti šareniji, a na sebi ima bijele mrlje koje samo ističu njegovo zelenilo. Zalijevanje treba biti umjereno i zemlja treba biti umjereno vlažna, a zimi mu je potrebno manje vode. 

Filodendron

"Ovo je biljka koja se lako održava, sa živopisnim, zelenim listovima u obliku srca. Posebno je učinkovita u apsorpciji formaldehida iz zraka u zatvorenom prostoru. Suh zrak u zatvorenom prostoru može utjecati na razvoj različitih bolesti uključujući respiratorne probleme, grlobolju i prehlade. Sobne biljke pomažu u održavanju, a u nekim slučajevima i povećavaju vlažnost zraka jer ispuštaju vodene pare", kaže Marino.

Treba mu dosta svjetla, ali ne smije biti izravno. Filodendron ne voli nagle promjene temperature pa ga treba držati podalje od klima uređaja ili radijatora.

Paprat

"Dokazano je da paprat filtrira formaldehid, ksilen i toluen", objašnjava Marino. Ova lijepa biljka odlično uspijeva u vlažnom okruženju pa je idealna za kupaonice. Treba je držati podalje od radijatora ili klima uređaja, a dovoljno ju je zalijevati jednom tjedno. Ako se počne sušiti znači da ima previše vode, pa treba paziti.

Zeleni ljiljan ili 'biljka pauk'

Ovo je biljka koja puno daje - filtrira zrak, ali i lijepo raste pa ju možeš dijeliti obitelji i prijateljima. Nije zahtijeva, jedino što ne voli biti na direktom svjetlu. Dovoljno ju je zaliti jednom tjedno, ali prije toga treba provjeriti je li zemlja suha. Uz dobro održavanje može narasti do 60 centimetara. Lijepo će oplemeniti svaki dom.