Svekrvin jezik ili zmajevac? Ove biljke ćeš zavoljeti jer osim što ukrašavaju dom, one i čiste zrak u sobi

Kućne biljke nisu samo dodatak koje uljepšavaju naš dom, neke od njih uklanjaju i toksine iz zraka

Svekrvin jezik ili zmajevac? Ove biljke ćeš zavoljeti jer osim što ukrašavaju dom, one i čiste zrak u sobi

Obožavaš sobno bilje i ne možeš zamisliti dom bez njih? Ne brini nisi jedina. Mnogi ljudi obožavaju bilje. Biljke domu dodaju boju, živahnost i stvaraju kisik. Osim toga, određene biljke poput bršljana i paprati detoksiciraju prostor u kojem žive. Odllučile smo saznati koje od njih su vrlo lagane za uzgajanje, ako i nemaš "zeleni prst". 

Image

Sukulenti-kristali osvojili su Instagram, a toliko su lijepi da ih i mi sada jedva čekamo posaditi u svoj vrt

Vratimo se u školu i sjetimo se što smo učili. Tijekom fotosinteze biljke pretvaraju ugljični dioksid koji izdišemo u kisik i uklanjaju toksine iz zraka oko nas. NASA je ovu teoriju testirala 1989. kada su istraživali koje popularne biljke šire otrovne kemikalije poput benzena, formaldehida i trikloretilena. U studiji su otkrili nekoliko biljaka koje detoksiciraju prostor i lako rastu u našim domovima.


Da bismo iskoristili sve prednosti biljaka, trebamo imati najmanje dvije biljke na 30 kvadratnih metara. Trebaš imati na umu da biljke s više lišća poput paprati brže pročišćavaju zrak. U nastavku pročitaj kojih deset biljaka pomažu da zrak u našim domovima bude kvalitetniji:

Svekrvin jezik

Ova prugasta zelena biljka može preživjeti s malo vode i svjetla. Budući da može biti tjednima bez vode odlična je za sve zaboravljive početnike. Uz sve to ovo je prelijepa biljka koja će ukrasti svaki prostor.

Nephrolepis obliterata ili kućna paprat

Vrlo se lako uzgaja, a potrebne su joj izravna izloženost svjetlosti i umjerena temperatura. Također voli vlagu pa, ako je zrak u tvom domu suh, možeš ju staviti pored malog ovlaživača zraka. 

Gerber

Šarena biljka koja može rasti u zatvorenom ili na otvorenom, a mnogi ju vole zbog veselog cvijeća. Može cvjetati u bilo koje doba godine, a svaki cvat traje između četiri i šest tjedana. Kisik oslobađa noću pa ju je dobro držati u spavaćoj sobi. 

Fikus benjamin

Kako bi lijepo rastao treba ga držati na dobro osvijetljenom mjestu i redovito ga zalijevati. Imaj na umu da ćeš ga možda trebati presađivati jednom godišnje jer može narasti od 60 cm do dva metra u visinu.

Zmajevac

Sa svojim crvenim i šiljastim lišćem, ova biljka tropskog izgleda stvorit će poseban ugođaj u svakoj prostoriji. Može preživjeti s ili bez sunčeve svjetlosti, a također zahtijeva vrlo malo vode.

Mirni ljiljan

Biljka koja je simbol suosjećanja uspijeva pod umjerenim svjetlom, ali i kada je veća vlažnost. Cvjeta oko dva mjeseca u proljeće. Ako imaš djecu i kućne ljubimce ne smiješ zaboraviti da je otrovna.

Zeleni ljiljan ili 'biljka pauk'

Još jedna sjajna opcija za vrtlare početnike. Voli puno svjetlosti, ali ne smije biti izravno i treba joj puno vode. Prije zalijevanja treba provjeriti je li zemlja suha. Posebno lijepo izgleda u visećoj košari.

Zlatni puzavac

Treba ga zalijevati samo kad je suh i ne voli direktnu svjetlost. Vrlo je izdržljiv i odličan je za početnike jer će preživjeti i na mračnom mjestu. Njegovo lišće otrovno je za pse i mačke. 

Image


(Foto: Pexels)

Flamingov cvijet (lat. Anthurium)

Biljka prekrasnih cvjetova voli neizravno svjetlo i vlagu. Cvjeta tijekom cijele godine i stvara prekrasne cvjetove koji će uljepšati tvoj prostor. 

Aglaonema

Svojom sposobnošću da podnosi slabo svjetlo i sušu, aglaonema je lagana biljka za početnike. Ako dobije dovoljno sunčeve svjetlosti, mogla bi čak stvoriti cvjetove nalik na ljiljan.