PREUREĐENJE DOMA

Oaza mira: Kako u nekoliko koraka urediti balkon u stanu?

Balkon može biti puno više od nekoliko tmurnih kvadrata i dva-tri stolca. Imamo ideje za uređenje balkona iz snova - u stanu ili kući

balkon
Foto: Shutterstock

Druženja i razgovori na balkonu su divni, posebice ako ima sunca. Osim kao mjesto druženja, balkon je savršena oaza mira. Ondje se možeš opustiti i odmoriti, slušati glazbu ili čitati omiljenu knjigu. Naravno, sve je ljepše ako je balkon uređen po tvom guštu.Ne brini ako imaš mali stan ili uski vanjski prostor. Uz pametno korištenje prostora, i manja kvadratura može biti domišljato uređena. Kao i dnevna soba, balkon može pokazati djelić svoje osobnosti, a kako bi ga oživjela, ne treba ti nužno puno novca.

Image
NEIZOSTAVAN DETALJ

Ideje za dnevni boravak: Kakav stolić odabrati u različitim prostorima

Možeš nabaviti rabljeni kvalitetni namještaj, uložiti u biljke i trajnice koje će dugo trajati. Što manje kvadrata imate, to je važnije odabrati multifunkcionalni namještaj kojim ćeš uštedjeti prostor.

To, na primjer, može biti tabure i stolić istovremeno, a što se pak tiče boja, ne boj se unijeti nekoliko dominantnih nijansi odnosno balkon uskladiti s dominantnim stilom uređenja. Boje mogu dati drugačiju notu tvojoj oazi. Proljeće je stiglo pa donosimo ideje za uređenje balkona u kući ili stanu.

Uređenje balkona cvijećem

Biljke i cvijeće zaista čine razliku. Trik koji može promijeniti tvoj balkon jest dodavanje rešetkaste drvene ograde i puzajućih biljaka. To daje dašak privatnosti i udobnosti. Bršljan ili hortenzija penjačica super se uklapa u vanjske prostore – posebice ako si ograničena prostorom. Odabir izdašne i lijepe trajnice također je sjajan jer se uklapaju u razne stilove uređenja. Želiš li otići korak dalje u uređenju balkona, a pritom možeš izdvojiti nešto eura, dobra opcija je umjetna trava koja, u kombinaciji s vrtnim namještajem, izgleda baš odlično. Otporna je na vremenske uvjete – izdržljiv je to tepih.  Žardinjere također bez problema mogu unijeti život i boje.

Da bi tvoj balkon bio pun života, razmisli o zidovima u boji, drvu ili tematskom uređenju – voliš li recimo, cvjetnu ili pomorsku estetiku. Pokušaj sve uskladiti u cjelinu, ne natrpavati se namještajem, a opet imati sve na jednom mjestu. Na zid možeš objesiti teglu ili neke druge ukrase, no vodi računa o izloženosti vjetru.

Image
Foto: Shutterstock

Uređenje malog balkona

No, pitanje je kako urediti mali odnosno uski balkon. To si često postavljaju ljudi u stanovima i neboderima, a odgovor je: minimalizam. Osloni se na osnovne i multifunkcionalne komade namještaja. Na uskom balkonu bit će ti dovoljni jedan ili dva stolca, mali stolić – na primjer – bočni, tepih po želji i zidna dekoracija koju smo prethodno spomenule. Mali drveni stolić prilagodljiv je i moderan, a štedi prostor. Umjesto tipičnog stolića, možeš izabrati male drvene stolce koji istovremeno mogu biti i stolić. Što se tiče stolaca, biraj sklopljive komade. I tu zaista vrijedi pravilo da je manje više.

Za dodatnu dozu intimnosti, možeš dodati viseću dekorativnu rasvjetu ili balkonske lampice. Idealno za večernja druženja! A ako je balkon uređenjem produžetak tvog interijera, za maksimalnu razinu udobnosti treba misliti i na tendu. Štite od previše sunčevih zraka, a istovremeno dopušta povjetarcu i svjetlosti da obasja tvoj prostor. Pri odabiru tende treba misliti na dimenzije i prevladavajuće boje.

Uređenje balkona u stanu

Sve što smo dosad napisale o uređenju balkona posebno vrijedi u slučaju stanova. Sklopljivi namještaj, viseće cvijeće i omiljena dekoracija balkon u čas pretvori u oazu. Iskoristi slobodan prostor na zidu, a sjajna je opcija nabaviti ljuljačku. Bit će to zabava za cijeli obitelj. Sve možeš začiniti ukrasnim jastucima. Jastuci mogu biti razigrani, većih dimenzija, kao stvoreni za uranjanje u svijet opuštanja.  A ljubitelji čitanja od svojih nekoliko kvadrata mogu učiniti kutak za čitanje. Umjesto sofe, nabavi vanjski namještaj koji ti može zauzeti jednu stranu balkona – u kući ili stanu.

Image
Foto: Shutterstock

Uz ove sjajne ideje, balkon može biti puno više od nekoliko tmurnih kvadrata i nekoliko stolaca.