Američka Venera

Jesi li čula za Audrey Munson? Bila je prvi pravi supermodel, tragične životne priče

Mlada Audrey bila je prva muza Hollywooda, no njezina priča nema sretan završetak

profimedia-0344084454.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Dok današnje piste i časopise krase modeli kao što su sestre Hadid, Coco Rocha, Kate Moss i Cara Delevingne, nekada su zlatni standard ljepote bile Marlene Dietrich, Vivien Leigh ili Joan Crawford. No znaš li da je jedna žena bila uzor svima njima? Radi se o Audrey Munson, prvom američkom supermodelu za koju je malo tko čuo iako je obilježila povijest.

Image
Slažeš li se?

Fanovi odlučili: Ovo su najzgodnije žene starije od 40 godina

Audrey Munson rođena je 8. lipnja 1891., no nedugo nakon rođenja njezini su se roditelji razveli. Audrey je s majkom živjela u New Yorku koji joj je odredio sudbinu, dobru i lošu. Naime, jednog dana se Audrey šetala s majkom ulicama New Yorka kada joj je prišao nepoznati muškarac i pitao je može li ju fotografirati. Audrey je tada imala samo 15 godina, no nakon što je dobila dozvolu od majke je pristala.

Na njezinu sreću, muškarac je bio Felix Benedict Herzog, slavni fotograf koji ju je ne samo fotografirao nego i upoznao sa svojim slavnim prijateljima. Među njegovim prijateljima bilo je i nekoliko slavnih kipara koji su Munson uzeli kao muzu i prema njoj stvorili neka od svojih najpoznatijih djela. Mnogi kipovi kojima je Audrey bila inspiracija i danas krase ulice New Yorka, posebno onih na Manhattanu zbog čega je Audrey zaslužila nadimak Miss Manhattan.

Osim ovog nadimka, Audrey je zaslužila još jedan - američka Venera. Ovaj nadimak dobila je zbog svojih elegantnih proporcija tijela koje uistinu nalikuje na grčku božicu. U to je vrijeme Audrey bila toliko popularna da je upravo njezino tijelo bilo standard ljepote koji su mnogi pokušali kopirati.

Osim što je bila jako lijepa, Audrey je bila i talentirana za glumu, a u ostvarivanju glumačke karijere najviše ju je podržavala majka. Tako je Munson glumila u nekoliko nijemih filmova, a onaj koji joj je obilježio karijeru je Inspiration iz 1915. godine. Audrey se u tom filmu pojavila potpuno gola, što je bilo u tadašnje vrijeme vrlo kontroverzno. Munson je tako postala prva glumica koja je potpuno pokazala golo tijelo u filmu koji nije bio pornografske tematike.

Audrey je često smatrana i jednom od prvih feministica, iako je pokret nastao godinama kasnije. Munson se žustro borila za svoja prava i odbijala je nositi korzete i cipele s visokom petom jer je smatrala da se žene ne trebaju mučiti s odjećom kako bi bile lijepe. Sve to pomoglo joj je da ostavi veliki trag na povijest Hollywooda. Ipak, zbog njezine tragične sudbine mnogi su ju zaboravili.

Nakon što je početna euforija oko filmske karijere splasnula, Audrey se počela boriti s raznim mentalnim problemima. Mnogi smatraju kako je za to kriva gatara koja joj je sa samo osam godina predvidjela veliku slavu u životu, ali i jednako nesretan kraj karijere. Nakon nekoliko godina provedenih u agoniji, Audrey se pokušala ubiti. Munsonina majka tada ju je prijavila u mentalnu instituciju. Audrey je imala samo 40 godina.

Prekrasna i nesretna Audrey živjela je u mentalnoj instituciji sve do 1996. godine kada je umrla u 105. godini života. Unatoč nesretnoj sudbini, Audrey Munson i dalje ostaje zapamćena kao prvi supermodel svijeta, a njezina ljupka figura i prekrasno lice zauvijek će krasiti ulice New Yorka.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.