Egzotična i žilava

Angelonija - južnoamerička ljepotica u našim vrtovima

Predivna angelonija obogatit će tvoj vrt cvjetovima koji cvatu cijelo ljeto, ali i mirisom koji privlači pčele i leptire, a i susjede

profimedia-0170186620.jpg
Foto: Profimedia.hr

Otkrivanje novih biljaka užitak je svakog vrtlara, a relativni novitet na našem tržištu je angelonija, biljka porijeklom iz Meksika i Brazila, šarmantnih cvjetova i zamamnog mirisa.

Image
Tako lijep, a slabo poznat

Lijepi cvijetak, lijepi dečko: Znaš li za ovaj cvijet simpatična imena?

Tek se krajem devedesetih godina prošlog stoljeća ova zeljasta grmolika trajnica proširila po svijetu. Angelonija je u svom prirodnom staništu trajnica, no kod nas se uzgaja kao jednogodišnja biljka.

Cvate neprekidno cijelo ljeto čime daje živost i dodatnu ljepotu tvome vrtu. Boja cvijeća kod angelonije vairira od bijele, preko ružičaste, crvene i ljubičaste pa sve do plave. Cvate u uspravnim klasoivima. Lišće joj je usko, tamno zeleno.

Sjajna je stvar što angelonija ne traži previše pažnje, a daje puno. Žilava je, odlično podnosi ljetne vrućine, ali i vlagu i vjetar. Lijepa je i mirisna pa na sebe privlači razne oprašivače, odnosno u vrt ti dovodi društvo - pčelice i leptire. Angeloniju ne moraš orezivati. Najpopularnija vrsta angelonije je angelonija Serena.

U vrtu ili balkonskim žardinjerama možeš ju kombinirati s petunijom. Posadi je u travnju, na sunčano mjesto (to su ona mjesta u vrtu na kojima ima oko šest sati sunca dnevno), u dobro drenirano tlo i u početku zalijevaj dva do tri puta tjedno. Kada se ukorijeni, prorijedi zalijevanje. Još jedna dobra stvar kod angelonije je ta što nije privlačna nametnicima, a i otporna je na bolesti. U svakom slučaju, želiš li u vrt dovesti novog stanara, preporučamo ti divnu angeloniju.