Osjetljiva tematika

Ove stvari nikad ne bi trebala reći prijateljici koja ne želi djecu

Postaviti nekome pitanje o tome zašto nema djecu ili pak samo komentirati takve odluke vrlo je nepristojno

pexels-anastasiya-gepp-2040745.jpeg
Foto: Pexels

Od usputnih i naoko ležernih opažanja o našem fizičkom izgledu pa do neuljudnih pitanja o ljubavnom statusu, mi žene neprestano smo izložene raznim predrasudama i neugodnim komentarima.

Image
Dobro je i bez djece

Majčinstvo? Ne, hvala. Slavne dame koje su odlučile da ne žele djecu

Imati ili ne imati djecu stvar je osobnog izbora i riječ je o vrlo intimnoj i osjetljivoj tematici, no i dalje živimo u društvu koje je puno predrasuda i koje od nas očekuje da se uklapamo u određene obrasce. Kada odlučimo živjeti svoj život drugačije od većine, to nameće brojna pitanja i nedoumice od strane onih koji to ne mogu shvatiti.

Postaviti nekome pitanje o tome zašto nema djecu ili pak samo komentirati takve odluke vrlo je nepristojno jer je to jako osobno pitanje o kojem odlučuju samo žena i njezin partner. Imaš li i sama prijateljice ili kolegice na poslu koje nemaju djecu, u nastavku otkrivamo u neke od stvari i rečenica koje im nikad ne bi trebala reći.

„Ali ti bi bila super mama!“

Ako žena s kojom razgovaraš nije izrazila nikakav interes za majčinstvo, zašto joj onda uopće upućivati ovakve besmislene komentare? Ženi koja odluči ne imati djecu to neće zvučati kao kompliment, već više kao neugodan komentar.

Image
Foto: Pexels

„A što ako promijeniš mišljenje? Neće li ti biti žao?“

Ako bi tvoju prijateljicu ili bilo koju drugu ženu koja je odlučila ne imati djecu mučilo to pitanje, ona bi sama govorila ili razmišljala o tome  Nitko drugi nema pravo to je ispitivati. Uostalom, ako je ona tako odlučila, onda je zasigurno pažljivo razmotrila sve posljedice te svoje odluke.

Image
Foto: Unsplash

„Tko će brinuti o tebi kada ostariš?“

Još jednu glupo i jako neumjesno pitanje s kojim se često moraju nositi parovi koji odluče ne imati djecu. Uostalom, većina starijih osoba – s potomcima ili bez njih – ionako završava u staračkim domovima i o njima ne brinu njihova djeca, već njegovatelji.

Image
Foto: Pexels

„Djeca daju smisao životu“

Ova tvrdnja zapravo implicira da život žene koja odluči ne imati djecu zapravo nema smisla. Svatko ima pravo donositi vlastite životne odluke i izbore i samo zato što je tvoj život prije djece možda bio besmislen ili prazan, to ne znači da i druge žene osjećaju isto. Uostalom, roditeljstvo je samo jedan od mnogih načina za pronalaženje životne svrhe stoga zaista nije u redu pretpostaviti da se žena koja je donijela odluku da neće imati djecu osjeća prazno ili nezadovoljno.

Image
Foto: Pexels

„Što tvoj partner misli o tvom izboru?“

Odluka o tome hoće li imati djecu ili ne tiče se samo žene i muškarca koji tu odluku donose. Nitko drugi nema pravo miješati se u njihov izbor. Takvim pitanjima zapravo samo 'guramo nos tamo gdje mu nije mjesto'.

Image
Foto: Pexels

„Ma super je što ste izabrali posvetiti se sebi, to je skroz u redu“

Na prvu možda zvuči kao kompliment, a možda je i to bila namjera, s obzirom na to da 'self-care' danas postaje sve popularniji, no implicirati da netko nema djecu motiviran sebičnošću baš i nije tako kul. Postoji bezbroj razloga zašto je žena možda odlučila ne imati djecu, baš kao što postoji i bezbroj načina da se pokaže nesebičnost, a koji ne uključuju roditeljsku ulogu. Nije baš u redu pretpostaviti da je netko odlučio ne imati djecu samo radi sebičnih razloga.

Image
Foto: Unsplash

„Ne znaš što znači ljubav dok ne osjetiš onu prema djetetu“

Veza između majke i djeteta je posebna. Ipak, to ne znači da drugi odnosi nisu jednako vrijedni ili da samo žena koja je postala majka može osjetiti istinsku ljubav. Ako je žena odlučila da neće imati djecu, vjerojatno je zadovoljna odnosima koje ima u životu i ne čezne za majčinstvom niti za tom vrstom emocija stoga nema smisla upućivati joj takve rečenice.

Image
Foto: Unsplash