Obrati pažnju

Vrati joj sjaj: Pet znakova da je perilici posuđa potrebno detaljno čišćenje

Perilice posuđa nam itekako olakšavaju život, no i o njima treba voditi brigu kao i o svakom drugom uređaju. U nastavku provjeri koji su znakovi da tvoja perilica posuđa čezne za poštenim čišćenjem

pexels-castorly-stock-3829560.jpg
Foto: Pexels

Perilice posuđa su jedan od onih kućanskih uređaja bez kojeg mnogi ne mogu. Osim što se brine o tome da naše posuđe bude čisto i sjajno, također nam uvelike štedi vrijeme koje bismo u suprotnom proveli u ručnom pranju posuđa. Nekada su bile pravi luksuz, a sada su gotovo neizostavan uređaj u svakom kućanstvu te se savršeno se uklapaju u naš užurbani način života.

Image
Najveći prijestupnici

Veliko NE: 8 stvari koje ne smiju u perilicu posuđa

Pa iako je perilica posuđa zadužena da naše posuđe uvijek bude čisto, ne smijemo zaboraviti da je i njoj s vremena na vrijeme potrebno detaljno čišćenje. Možemo reći da je čak često uzimamo zdravo za gotovo i lako se zavarati kad je u pitanju održavanje njene čistoće - sve dok odjednom ne prestane raditi ili prestane raditi kako treba.

Od prljavštine i masnoća koje se uglavnom skupljaju po rubovima i oko zaštitne gume od ostataka hrane do pojave neugodnih mirisa i smanjene učinkovitosti pranja - čišćenje perilice trebala bi biti gotovo redovita navika želimo li joj produljiti vijek trajanja.

Image
Foto: Pexels

Upravo zbog toga itekako je važno redovito je održavati kako bi posuđe svaki put blistalo. U nastavku saznaj koje su znakovi da je tvojoj perilici vrijeme za čišćenje te da trebaš detaljno očisiti okvir i filtere, kao i dubinski je očistiti sredstvom namijenjenim za održavanje i čišćenje perilica posuđa.

Suđe je i dalje prljavo (ili ima ostatke prljavštine)

Prljavo posuđe je jedan od ključnih znakova da je vrijeme za ozbiljno čišćenje perilice. Ipak, ostaci prljavštine na posuđu mogu biti znak i nekih drugih problema. Primjerice, ako je posuđe preblizu posloženo jedno drugome, to može blokirati dozator za tablete za čišćenje i učiniti ih manje učinkovitima. Zato je potrebno ostaviti dovoljno prostora između posuđa u perilici kako bi protok vode bio pravilan.

U idealnom slučaju, perilica se jednom dnevno treba očistiti od ostataka hrane, jednom tjedno trebalo bi očistiti okvir i filtere, a jednom mjesečno trebalo bi je dubinski očistiti sa sredstvom za čišćenje perilice posuđa.

Image

Iz perilice dolazi neugodan miris

Ako iz perilice posuđa dolaze neugodni mirisi, glavni krivac za to su ostaci hrane koji su se uhvatili za filter. Bez redovitog čišćenja, ostaci hrane se nakupljaju i razgrađuju, uzrokujući neugodne mirise i začepljivanje odvoda. Upravo zato treba koristiti sredstva za čišćenje perilice posuđa koja će pomoći u čišćenju ostataka hrane na teško dostupnim mjestima.

Image

Voda ne otječe pravilno

Ako se ikad pored tvoje perilice posuđa pojavila lokvica vode ili ako se voda prelijevala u sudoper tijekom pranja posuđa u perilici, to je znak začepljenja odvoda.

Image

Posuđe nije potpuno suho nakon pranja

Nakupljena voda u perilici posuđa također ukazuje na začepljenost. Ako otkriješ da perilica posuđa ne ispušta vodu – to je znak da ju je, prvenstveno, potrebno odčepiti, a ako se nastavi isti problem onda je riječ o neispravnom motoru. Dakle, ovisno o uzroku problema, možda ćeš trebati staru perilicu zamijeniti novom.

Image

Perilica proizvodi neobične zvukove

Neuobičajeni zvukovi perilice posuđa javljaju se kad se voda pokušava probiti u glavnom ili sekundarnom kanalizacijskom vodu, ali ne može zbog začepljenja. U tom je slučaju, naravno, potrebno što prije očistiti perilicu. Međutim, ponekad to može ukazivati na problem u samom uređaju odnosno motoru, a u tom slučaju perilicu treba zamijeniti novom.

Image
Foto: Pexels