Bilo je lijepo dok je trajalo

Kad se prijatelji rastaju: Glavni razlozi raspada prijateljstva

Prijatelji su nešto dragocjeno, ali čak i kad prijateljstva njegujemo poput najosjetljivije biljke, ona ponekad uvenu - evo i kako

profimedia-0145407524.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Tijekom života sklapamo mnoga prijateljstva - a zapravo neugodna istina je ta da velika većina njih imaju svoj vijek trajanja. Ponekad se prijatelji 'rastanu' sporazumno, ali ima i slučajeva kad jedna strana bude ona ostavljena. Razdvajanje može biti nježno i doći kao prirodan tijek stvari ili se pak može osjetiti kao grubi prekid. Kad prijateljstvo dođe svome kraju ovo obično trigerira cijeli niz emocija - od ljutnje i tuge do olakšanja i osjećaja oslobođenja.

Image
Foto: giphy.com

Svi znamo kakva je osjećaj izgubiti prijateljicu ili prijatelja - a najbolje je što možemo napraviti nakon raspada prijateljstva koje nam je puno značilo jest dozvoliti si vrijeme žalovanja prije nego što krenemo dalje. Ali zašto nešto dobro i vrijedno kao što je prijateljstvo uopće mora završiti? Općenito govoreći, pet je najčešćih načina kako dolazi do kidanja čvrste niti prijateljstva:

Zahlađenje

Vrlo često oba prijatelja ili prijateljice, čak i nakon dugogodišnjeg bliskog odnosa, osjete da stvari među njima više nisu kakve su bile. Jednostavno, došlo je do promjena okolnosti - svatko je otišao svojim putem. Ljudi se mijenjaju i to je neizbježno. Jednostavno rečeno, neće svako prijateljstvo izdržati test vremena. Kad shvatite da je došao kraj, oboje se osjećate razočarano, možda i izdano. Ako postoji dovoljno zrelosti, vaša će priča završiti razgovorom u kojem će se jasno otkititi razlozi prekida. No, tako nešto je rijetko. Vjerojatnije je da će doći do zahlađenja te da će si bez puno razjašnjavanja prijatelji zauvijek okrenuti leđa.

Image
Foto: giphy.com

Ostavljeni prijatelj

U ovom scenariju samo jedan prijatelj osjeća da je prijateljstvu došao kraj, dok bi drugi rado ostao u ovom odnosu. Prijatelj koji prekida prijateljstvo možda osjeća da se razvio u nekom drugom smjeru, da ga prijateljstvo koči ili čak guši te da od tog odnosa više nema koristi (koliko to god grubo zvuči). Ostavljeni prijatelj dakako osjeća se loše i povrijeđeno - kod ovakvog kraja samo jedan će dobiti ono što želi.

Image
Foto: giphy.com

Povreda

Prijateljstvo može biti naglo, ali trajno prekinuto zbog svađe uzrokovane grubom povredom međusobnog povjerenja. Naime, ako jedan od prijatelja skrivi nešto preko čega drugi jednostavno ne može prijeći - kao šo je prevara ili izdaja, ovaj će dealbreaker urušiti temelje svakog, pa i najčvršćeg, prijateljstva.

Image
Foto: giphy.com

Promjene

Ne tako rijetko događa se da neka promjena u životu jednog od prijatelja može kobno utjecati na samo prijateljstvo. Na primjer, jedan od prijatelja uđe u ozbiljnu vezu s nekim tko nikako nije po ukusu drugog prijatelja. Kad se prijateljstvo raspadne iz ovakvih razloga, kraj je osobito bolan jer smo naučeni vjerovati kako bi prijateljstvo trebalo moći nadići takve probleme.

Image
Foto: giphy.com

Nove okolnosti

Mnoga su prijateljstva usko povezana s našim sadašnjim životnim okolnostima - družimo se s ljudima s koje svakodnevno viđamo na poslu ili s onima s kojima vježbamo u teretani. Kad promijenimo radno mjesto ili se, na primjer, preselimo, takva prijateljstva počinju lagano 'umirati'. Da je to vrlo čest slučaj dokazuje i to što u životu zadržimo mali broj prijatelja iz recimo osnovne ili srednje škole - ako nam to uspjeva, takvi su odnosi imaju posebnu vrijednost.

Image
Foto: giphy.com