Maleni & neodoljivi

Dnevna doza šećera: 10 pasmina koje zauvijek izgledaju kao čupava klupka

Od maltezera do jorkširskog terijera - ove preslatke pasmine i kada narastu ostanu neodoljiva malena čupava klupka sreće i ljubavi

pexels-pixabay-33053.jpg
Foto: Pexels

Ako si u potrazi za psom, a živiš u stančiću ili si jednostavno totalno zaljubljena u mala čupava klupka, toliko da se raspametiš kada izađeš u predvečerje iznijeti smeće, a susjed šeta svoju krznenu lopticu, otvorila si savršen članak za sebe.

Image
Ne sudi po koricama

Izgled vara: Ove pasmine na prvu izgledaju opasno, a zapravo su velike maze

I dok bi svaka normalna žena "pala" na zgodnog susjeda, ti padaš na njegovog maltezera. Doslovce padaš na koljena, maziš ga, tepaš mu, ponašaš se u najmanju ruku blesavo, no nije te briga dok su u tebe uperene one crne okice i njuškica, a rep maše kao brisači po najvećoj kiši.

Image
Foto: Pexels

Eto, ako si se prepoznala u pročitanom, u nastavku ti donosimo deset pasmina koje i kada narastu ostanu neodoljiva malena čupava klupka. Krenimo sa već spomenutim maltezerom.

Maltezer

Pas koji izgleda kao igračkica zadovoljit će sve tvoje potrebe za šećerom. Vedre naravi, umiljat, prijateljski raspoložen, inteligentan i poslušan, maltezer je pas kojeg ćeš lako izdresirati i bez straha pustiti među djecu. Živi 12 do 15 godina, a naraste između 20 i 25 centimetara u visinu.

Bišon

Poput maltezera i bišon je pas vedre naravi, prijateljski raspoložen prema ljudima i ostalim psima. Ima predivno čupavo krzno, no sjajna je stvar što se vrlo malo linja. Ipak, to ne znači da smiješ zanemariti njegu krzna. Ono pak traži svakodnevnu pažnju, ali neka vam češljanje bude oblik maženja i užitak. Bišon živi također 12 do 15 godina, a naraste od 23 do 30 centimetara. Ovisno o spolu.

Shih tzu

Shih tzu potječe s Tibeta, a njegovo ime u prijevodu znači mali lav. No narav mu je sasvim drugačija od one kralja džungle. Shih tzu je više kralj dvosjjeda i trosjeda, točnije kralj tvog krila. U njemu će provesti najviše vremena, odlučiš sli se za ovu pasminu. Riječ je o psu koji je prava maza. Narast će makismalno do 28 centimetara visine, a životni vijek mu duži, no kod ostalih malih pasa. Žive oko 16 godina.

Pomeranac

Drugi naziv ovoj pasmini je njemački patuljasti špic, jer porijeklo vuče iz Njemačke. Jedan je od najpopularnijih pasa na svijetu, što ni ne čudi s obzirom na svoj izgled i neodoljivu narav. Ističe se narančastim krznom koje podsjeća na lisičje, ali i svojom naravi. Pun je života, razigran i umiljat, odličan s djecom i drugim psima. Pomeranac živi od 12 do 16 godina, a naraste do 20 centimetara u visinu.

Bolonjezer

Ovo je pas u kojeg smo se zaljubile i vjerojatno bi se ponašale isto pa i gore od žene s početka teksta. Kako ti ne bi pamet stala kad bi ugledala ovakvo čupavo klupko? Bolonjezer je sličan maltezeru, vrlo odan i poslušan. Bolonjski pas uzgojen je u srednjem vijeku u Italiji, a ime dijeli s omiljenim jelom većine djece. Narast će do 30 centimetara u visinu, ženke su nešto sitnije, a živjet će do 14 godina.

Havanezer

Ovaj pas pripada pasmini bišona, a potječe iz Italije, no udomaćio se na Kubi gdje ga smatraju nacionalnim psom. Odličan je za malene stanove i obitelji s djecom jer je prijateljski raspoložen, razigran, blag, inteligentan i vrlo je jednostavno s njim trenirati. Živi od 14 do 16 godina, a naraste do 27 centimetara u visinu.

Pekinezer

Izgleda kao igračka, no ovaj pas je sve, samo ne to. Jako temperamentan, inteligentan, zaštitnički nastrojen i ljubomoran, traži da ga se shvati ozbiljno i radi s njime. To su psi lavljeg srca, izuzetno odani svome gospodaru. Također, vole lajati i vrlo su glasni. S pekinezerima nikada nije dosadno. Narastu do 23 centimetara visine, a žive od 12 do 15 godina.

Jorkširski terijer

Ovaj patuljasti pas najpoznatiji je po svojoj "frizuri". Ima gustu, ravnu dlaku, nalik ljudskoj kosi. Hipoalergen je pa ga mogu imati i osobe alergične na pse. Vrlo je hrabar, odvažan i samostalan, no isto tako veseo i zaigran pas. Također, nježan je i odan, idealan kao obiteljski pas. Živi 13 do 16 godina, a naraste do 23 centimetara visine.

Patuljasti pudl

Patuljasti pudl jedan je od onih pasa koji ne miruju. Voli biti vani, trčati, njuškati i igrati se. Traži kvalitetan trening jer u suprotnom može pomisliti da je on gazda. Ukoliko ga dobro izdresiraš, dobit ćeš odanog i divnog obiteljskog psa. Patuljasti pudl naraste do 35 centimetara visine, a živi do 15 godina.

Japanski španijel

Japanski španijel poznat je i pod nazivom japanski čin. Za razlike od većine malih pasa, ovo čupavo kluko izbuljenih očiju, nije nervozno, ne laje previše, opušteno je i nježno. Zbog svojih karakteirstika japanski španijel nerijetko postaje terapijski pas. Živi 12 do 14 godina, a naraste do 27 centimetara u visinu.