i kako to ispraviti

Zašto se biskvit mrvi?

Mnogi se uopće ne upuštaju u pravljenje kolača zbog straha od lošeg ishoda. Jedno od češćih pitanja glasi zašto se biskvit mrvi

christmas-5850470_1920.jpg
Foto: Pixabay
Play logo

Sve ste napravili dobro, ali onda shvatite da vam biskvit i nije ispao baš kako ste planirali. Postoje trikovi koji bi vam mogli pomoći u sljedećem pravljenju kolača te možda otkrijete zašto se biskvit mrvi.

Play logo

Image

Idealno bi bilo da su jaja koja koristite sobne temperature, a ne hladna. Dakle, sjetite se izvaditi ih iz hladnjaka sat vremena prije upotrebe. Također, ako želite dobiti kompaktan biskvit lijepe žute boje koji ćete kasnije moći rezati bez da vam se lomi i mrvi, u brašno dodajte jedan puding od vanilije u prahu. Pri pripremi biskvita, dobro bi bilo brašno prosijati kroz sito. To može biti jedan od razloga zašto se biskvit mrvi.

I žumanjke bi trebalo dobro umutiti sa šećerom dok dvostruko ne povećaju svoj volumen i dok boja ne prijeđe iz jarke žute u blijedo žutu. Uz to, pećnicu je obavezno potrebno ugrijati prije nego biskvit stavimo peći. Savjet – ugrijte je na 200 stupnjeva pa snizite na 180 nakon stavljanja kolača.

Za kraj, suzdržavajte se od otvaranja pećnice tijekom pečenja jer bi se zbog pada temperature biskvit mogao spustiti. Sada napokon znate što radite krivo i zašto se biskvit mrvi, kao i što biste trebali promijeniti sljedeći put.

Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.