Svijet materijala

Kakav je žakard materijal? Kada je najbolje koristiti žakard materijal?

Jeste li čuli za žakard materijal? Kakav je žakard materijal? Saznajte sve o žakard materiju.

tkanine.jpg
Foto: Pixabay

Žakard materijal je vrsta tkanine tkane na Žakard tkalačkom stanu. Tkanine tkane ovom vrstom tkalačkog stana imaju složene uzorke utkane izravno u tkaninu.

Kao rezultat, svaka tkanina s tkanim uzorcima podsjeća na žakard, ali tehnički gledano, samo tkanine tkane s žakard tkalačkim stanjima mogu se smatrati pravim primjerima ove tkanine.

Većina tekstila sa složenim, tkanim uzorcima je žakard materijal. Iako postoji nekoliko različitih podvrsta ove tkanine, svaka vrsta žakarda koristi se u slične svrhe.

U suvremeno vrijeme, žakard se najčešće koristi za izradu zavjesa, ali je također relativno često pronaći navlake za poplune koje sadrže žakard tkanje.

Ostale primjene žakard materijala koje se ne odnose na odjeću uključuju presvlake za jastuke.

Obično rezerviran za vrhunski, ukrasni namještaj i rjeđe korišten na svakodnevnim sofama i stolicama, žakard daje auru elegancije inače uobičajenim komadima namještaja.

Najčešći tipovi tekstilnih vlakana koji se koriste za izradu žakarda su pamuk, svila i sintetička vlakna. U nekim slučajevima, proizvođači tekstila također mogu koristiti vunu za izradu žakard tkanine, ali vunena pređa obično je rezervirana za tapiserije.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.