Sobne biljke

Trikovi i savjeti za oblikovanje bonsai drvca

Najvažniji način oblikovanja bonsaia je njegovo redovito orezivanje. Saznajte zašto je potrebno oblikovati bonsai te kako oblikovati bonsai.

bonsai.jpg
Foto: Pixabay

Cilj oblikovanja bonsai drvca je održati i oplemeniti oblik stabla. Bonsai drveće će većinu rasta koncentrirati na vrhu i vanjskim dijelovima svojih stabljika te je važno redovito orezivati ​​ta područja rasta kako bi se potaknuo rast bliže unutarnjim dijelovima stabla. Rezidba bonsai drvca može se provoditi tijekom vegetacijske sezone, od ranog proljeća do kasne jeseni za bonsai na otvorenom. Sobni bonsai se može orezivati ​​tijekom cijele godine. No, kako oblikovati bonsai drvce?

Glavni cilj rezidbe je davanje osnovnog oblika stablu. Odlučivanje o tome koje grane trebaju ostati, a koje ukloniti može biti težak izbor. Ne samo zato što je to nepovratna radnja, već i zato što će definirati kako će stablo izgledati. Kada odlučite kako želite oblikovati bonsai drvce, vrijeme je za rezidbu.

Stavite svoje drvce na stol. Počnite s uklanjanjem svih mrtvih grana sa stabla. Kada to učinite, pažljivo pogledajte svoje stablo i odlučite koje grane trebate ukloniti da biste stvorili željeni dizajn. Dizajniranje vašeg stabla više je kreativan proces, a ne nešto vezano pravilima. Stoga se odlučite za izgled svog bonsai drvca te krenite oblikovati drvo kako bi ono izgledalo savršeno. Ne postoje striktna pravila za oblikovanje bonsai drvca već vi sami možete odabrati oblik koji želite postići.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.