Održavanje odjeće

Što znači znak zabranjena centrifuga?

Niste sigurni smijete li prati odjeću koristeći centrifugu? Zašto ne biste potražili znak za zabranjenu centrifugu na odjeći? Saznajte što je znak zabranjena centrifuga i kako on izgleda.

perilica-rublja.jpg
Foto: Pixabay

Centrifuga u perilici rublja je dio perilice koji se koristi za uklanjanje viška vode iz rublja nakon pranja. Kada se rublje opere, ono je natopljeno vodom, a centrifuga ga ubrzava i stvara centrifugalnu silu koja izvlači vodu iz rublja. Centrifuga u perilici rublja obično radi brzo i rotira bubanj oko svoje osi tako da se voda izbacuje kroz rupe na rubu bubnja. No, što znači znak zabranjena centrifuga?

Znak zabranjena centrifuga je obično crvene boje, okruglog oblika s bijelim simbolom koji prikazuje rotirajuću centrifugu s crtom preko nje, što ukazuje na zabranu korištenja centrifuge. Ovaj znak se često nalazi na odjeći gdje postoji opasnost od uništenja odjeće uslijed korištenja centrifuge. To uključuje odjeću od osjetljivih materijala poput svile ili vune, koja se može oštetiti ili izgubiti oblik ako se centrifugira na visokim brzinama.

U takvim slučajevima, preporučuje se ručno pranje. Ako ne možete izbjeći pranje u perilici, postavite program za nježno pranje i smanjite brzinu centrifuge na najnižu moguću postavku. Prije nego što stavite osjetljivu odjeću u perilicu rublja, pročitajte oznaku na etiketi kako biste bili sigurni da se može prati u perilici rublja i koliko visoku brzinu centrifuge možete koristiti.