Bonton

Kako pravilno složiti pribor za jelo? Sa koje strane ide nož?

Želite postaviti svečani stol, no ne znate sa koje strane ide nož? Saznajte sa koje strane ide nož na stolu.

pribor-za-jelo.jpg
Foto: Pixabay
Play logo

Ponekad je teško zapamtiti sa koje strane ide nož kako bi stol izgledao savršen, bez obzira radi li se o svečanom ili opuštenom obroku. Postoji nekoliko pravila koje određuju sa koje strane ide nož, žlica, vilica, salveta i čaša.

Play logo

Kada postavljate svečani stol, važno je znati sa koje strane ide nož. Vilice idu s lijeve strane tanjura, a noževi i žlice idu desno od tanjura. Ovaj način postavljanja noža je vrlo koristan i logičan. S obzirom da se prije svega jede juha, tada je potrebno da žlica bude s desne strane, odnosno blizu ruke.

Nakon što se pojede juha, gosti nastavljaju jesti s vilicom i nožem. Nož se nalazi s desne strane jer se prema bontonu nož drži u desnoj ruci. Osim što je važno poznavati sa koje strane ide nož, važno je poznavati kako nož treba biti okrenut. Oštrica noža uvijek bi trebala biti usmjerena prema unutra, prema tanjuru za jelo, jer bi oštrica koja je usmjerena prema van mogla izgledati nesigurno. Sve posuđe rasporedite što ravnomjernije možete, ovisno o veličini vašeg stola i broju gostiju, te ga poravnajte s tanjurom za večeru.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.