Što smijete unijeti u avion?

Ručna prtljaga za avion

Zbog nedostatka standardizacije zračni prijevoznici stvorili su veliki broj različitih specifikacija o maksimalno dopuštenim ograničenjima ručne prtljage.

pexels-anugrah-lohiya-723240.jpg

Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA) postavlja smjernice za veličinu ručne prtljage. Međutim, one nisu obvezne, a pojedine zrakoplovne tvrtke mogu i mijenjaju svoje zahtjeve.

IATA smjernica svojedobno je glasila:

Kabinska prtljaga trebala bi imati maksimalnu duljinu od 56 cm (22 inča), širinu od 45 cm (18 inča) i dubinu od 25 cm (10 inča), uključujući sve ručke, bočne džepove, kotače itd.

Stvarna ograničenja veličine i težine ručne prtljage mogu se uvelike razlikovati - u nekim slučajevima ovise o modelu zrakoplova koji se koristi, au drugim slučajevima ovisi o klasi rezervacije.

Zbog nedostatka standardizacije zračni prijevoznici stvorili su veliki broj različitih specifikacija o maksimalno dopuštenim ograničenjima ručne prtljage. IATA se potrudila predstaviti zajedničku manju veličinu za kabinsku prtljagu uvođenjem logotipa "IATA Cabin OK". Glavne zrakoplovne tvrtke izrazile su interes prihvatiti prtljagu te veličine na svoje letove. To je određeno kao 55 × 35 × 20 cm (ili 21,5 × 13,5 × 7,5 inča). Washington Post izvijestio je da je taj potez podržalo osam "glavnih" zračnih prijevoznika.

Nova ograničenja veličine bila su najoštrije kritizirana, a uvodni program stavljen je na čekanje nekoliko dana kasnije. Slijedom toga, niti jedan od spomenutih zrakoplovnih prijevoznika nije uveo novi format.

Dimenzije su ponekad navedene kao "linearne", što znači da visina, širina i duljina ne smiju premašiti određeni ukupni broj.

Poslovna klasa, putnici prve klase i vlasnici članova kluba s velikom kilometražom često smiju nositi drugu torbu iste veličine ili težine ili manje veličine i težine.

Na manjim zrakoplovima ponekad se ručna prtljaga može odnijeti do vrata zrakoplova, gdje je rukovatelji prtljagom prikupljaju za odlaganje u teretni prostor i vraćaju putniku odmah nakon slijetanja.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.