Tkanina

Koja je razlika između umjetnih i prirodnih materijala?

Zanima vas jesu li umjetni ili prirodni materijali bolji za kožu? Koja je razlika između umjetnih i prirodnih materijala?

umjetni-i-prirodni-materijal.jpg
Foto: Pixabay

Prirodni materijali, kao što su pamuk, svila i vuna su izrađeni od životinjskih ili biljnih vlakana, dok su umjetni materijali proizvedeni u potpunosti od kemikalija za stvaranje tkanina poput poliestera, viskoze, akrila i mnogih drugih. Upravo to je jedna od razlika između umjetnih i prirodnih materijala.

Tijekom godina ova sintetička vlakna su sve više rasla u popularnosti. Potražnja za poliesterskim vlaknima porasla je za više od polovice od 1980. godine, čime je poliester postao najkorišteniji materijal, prestigavši ​​pamuk. No, koja je glavna razlika između umjetnih i prirodnih materijala?

Velika razlika između umjetnih i prirodnih materijala je u načinu proizvodnje. Iako su sintetička vlakna poznata po većoj izdržljivosti i jeftinijoj proizvodnji, dobivaju se iz naftnih derivata i zahtijevaju složenu obradu, kao i sve sintetičke tkanine. Ali prirodna vlakna se prirodno nalaze na našem planetu.

Prirodne tkanine postoje tisuće godinama i koriste se u proizvodnji odjeće diljem svijeta. Iako su prirodni materijali skloni skupljanju i ima malu otpornost, oni su vrlo je upijajući, mekani i jaki. S druge strane, umjetni materijali su rezultat kemijske reakcije između kiseline i alkohola. Umjetni materijali su iznimno izdržljivi i dugotrajni u usporedbi s prirodnim vlaknima zbog svojih sintetičkih svojstava. Važno je poznavati koja je razlika između umjetnih i prirodnih materijala kako biste znali koji je materijal bolji za određeni odjevni predmet.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.