Svijet materijala

Koje su osnovne karakteristike organza materijala?

Kakav je organza materijal? Koje su osnovne karakteristike organza materijala? Upoznajte organza materijal.

organza.jpg
Foto: Pixabay

Od vjenčanica preko večernje odjeće do uređenja doma, organza materijal ima mnoge svestrane i dekorativne namjene. Karakterizirana svojim laganim i blago sjajnim izgledom, organza materijal je stalnica na tržištu vjenčanica i večernje odjeće, stvarajući skulpturalne i lepršave haljine dimenzija koje će sigurno pokazati.

Organza materijal je lagan, proziran i uz to jednobojna tkanina koja je izvorno izrađena od svile. Materijal također može biti izrađen od sintetičkih vlakana, prvenstveno poliestera i najlona. Sintetičke tkanine su nešto izdržljivije, ali tkanina je vrlo osjetljiva i sklona habanju i trganju.

Organzu materijal također karakteriziraju vrlo male rupe u cijeloj tkanini, koje su razmaci između niti osnove i potke u uzorku ravnog tkanja. Kvaliteta organza materijala definira se kao broj rupa po inču, odnosno više rupa znači bolju kvalitetu organze. Organza materijal je iznimno popularan za vjenčanice i večernju odjeću, budući da ima svjetlucavu i prozirnu kvalitetu koja stvara dekadentne siluete.

Kao i većina svilenih tkanina, svilena organza potječe iz Kine, gdje je svila prvi put uzgajana. Organza materijalom se trgovalo duž Puta svile, trgovačkog puta od Kine do Europe, a proizvodnja se proširila diljem svijeta.