Koji je obrok potpun bez priloga? Izvrstan prilog nadopunjuje okuse glavnog jela, istovremeno povećavajući hranjivu vrijednost vašeg obroka.
Ako ste navikli raditi predjelo s težim mesom poput govedine, svinjetine ili čak piletine, možda ćete se osjećati izgubljeno kad razmišljate o pripremi priloga uz ribu.
Dio onoga što morsku hranu izdvaja od ostalih vrsta mesa jest to što je laganija i uvijek se dobro slaže s okusima citrusa.
Postoji 5 vrsta priloga koji se izvrsno slažu s plodovima mora:
Povrće s roštilja ili na pari
Mlatnije ribe poput metilja, tilapije i iverice najbolje se kuhaju na roštilju ili u pećnici kada su zamotane u foliju. Spajanje ove ribe s povrćem s roštilja ili povrćem na pari izvrsna je ideja. Povrće poput paprike, mrkve i tikvica možete baciti na ražanj s malo ulja i laganom mješavinom začina ili ih pak zamotajte u foliju za zdravu i ukusnu stranu.
Krumpir
Krumpir je uvijek odličan prilog bez obzira kako ga pripremali - pečen, pržen ili pire. Bez obzira na to kako ih napravite, izvrsnog su okusa s bijelom ribom poput bakalara ili tilapije. Limunski pire i pečeni krumpir s ružmarinom dva su naša omiljena priloga od krumpira s bijelom ribom.
Tjestenina
Tjestenina se dobro slaže sa svim vrstama plodova mora, od školjaka, jastoga i škampa do riba poput tilapije i lososa. Tjestenina od jastoga i sira klasični je prilog iz Nove Engleske. Anđeoska tjestenina prelivena laganim kremastim ili limunovim umakom jednako je ukusna s bilo kojom ribom koju volite.
Salata
Kada tražite lagan i jednostavan prilog pun vlakana, sa salatom ne možete pogriješiti. Slatkoća ribe poput lososa dobro se slaže s gorčinom velikog lisnatog povrća poput kelja ili romainea. Pocrnjela tilapija i druga sezonska riba izvrsno se slažu sa salatama od kukuruza i graha. Grčka salata od lososa s dresingom od limuna i bosiljka je izvrstan prilog jelu.
Kvinoja
Kvinoja je izdašna superhrana puna esencijalnih hranjivih sastojaka poput vitamina B, magnezija, željeznog fosfora, vlakana i kalija. Savršen je prilog ako u svoj obrok želite spakirati veći nutricionistički punč. Budući da tilapija ima manje hranjive vrijednosti od ostalih vrsta plodova mora, savršeno je za sparivanje s kvinojom.
Sad kad znate najbolje vrste priloga za sljubljivanje s ribom, ne morate biti nervozni pripremajući još jedan morski obrok. Bez obzira planirate li odreske tune peći na roštilju ili peći iverku, pronaći ćete zdravi prilog izvrsnog okusa.