Sol je lijek

Ljekovite koristi natapanja nogu u slanoj vodi

Uzmite u obzir mogućnosti napisane u nastavku teksta dok se brinete o svojim vrijednim nogama

pexels-anete-lusina-5240677.jpg

Potapanje nogu u kadu s toplom vodom, čak i bez ičega dodatnog, lijep je način opuštanja nakon dugog dana. Namakanje stopala umiruje vaše mišiće, hidratizira kožu i može ublažiti bolove zbog stajanja satima ili hodanja u neudobnim cipelama. Osim toga, puštanje nogu da sjede u vlastitoj kupki može vam pomoći smanjiti oticanje i spriječiti da se bakterije talože u žuljevima i posjekotinama ili noktima ispod nožnih prstiju.

I dok malo hrapave kože pomaže u zaštiti naših stopala, ako ste skloni razvoju debelih žuljeva, njihovo omekšavanje u natapanju olakšava piling - upravo razlog zbog kojeg većina pedikura započinje potapanjem stopala u toplu vodu.

Međutim, postoje neki dodaci koji mogu poboljšati vaše ljekovito upijanje stopala. Uzmite u obzir ove mogućnosti dok se brinete o svojim vrijednim nogama:

Natapanje nogu u Epsom soli

Kombinacija magnezija i sulfata, Epsom sol je spoj koji može pomoći u ispiranju toksina i teških metala iz stanica kože, smanjiti upalu, povećati cirkulaciju i ublažiti grčeve u mišićima i bolove u zglobovima.

Kako vaša stopala upijaju magnezij, oslobađaju se ioni koji smanjuju bol, opuštajući mišiće i živce i pomažući im u ispravnom funkcioniranju regulirajući razinu elektrolita. Sulfat cilja na sve štetne tvari koje treba eliminirati iz tijela. Epsom sol također može ugušiti miris stopala, pomoći u zacjeljivanju gljivica ili uraslih noktiju, te smiriti suhu kožu.

Ovu ljekovitu sol pronaći ćete u većini ljekarni. U kadi standardne veličine otopite jednu šalicu Epsom soli u toploj vodi i potopite stopala 10 do 15 minuta.

Esencijalno ulje

Postoji nekoliko načina upotrebe esencijalnih ulja kod kuće, uključujući dodavanje nekoliko kapi u natapanje. Evo nekoliko popularnih izbora koje možete koristiti pojedinačno ili kombinirati za ljekoviti tretman stopala:

Ulje cedrovine je antiseptik i antimikotik, što ga čini dobrim izborom ako patite od Athlete's Foot.

Ulje čempresa je antiseptik i prirodni dezodorans. Dodajte nekoliko kapi u upijanje ako imate žulj ili ste zabrinuti zbog mirisa stopala.

Ulje bobica kleke ublažava bolove u mišićima, uključujući one uzrokovane artritisom.

Ulje lavande, kao što možda znate, omiljeno je za opuštanje. Također je prirodno sredstvo za ublažavanje boli - optimalno za bolne mišiće i zglobove.

Ulje ružmarina pomaže smiriti umorne mišiće i ima antiseptička svojstva.

Ulje zimzelena smatra se prirodnim aspirinom. Pomaže kod bolova i oteklina te ima osjećaj hlađenja koji je posebno ugodan na umornim nogama.

Razmislite o dodavanju žličice punomasnog mlijeka ili biljnog ulja kako biste eterično ulje bolje ugradili u vodu. Nakon namakanja stopala 10 do 15 minuta, dobro ih osušite kako biste izbjegli masne ostatke. Završite samo masažom pomoću losiona, blokirajući vlagu i omekšavajući žuljeve. Pokušajte dodati esencijalna ulja i u svoj Epsom sol za namakanje.

KADA NAMAKANJE NIJE DOVOLJNO

Iako namakanje stopala mogu biti opuštajući kućni tretmani koji učinkovito ublažavaju manje bolove, važno je znati kada posjetiti liječnika. Dogovorite sastanak ako osjetite bilo koji od sljedećih znakova:

Iznenadne, jake bolove u stopalima

Krvarenje, modrice ili osjetljivost nakon ozljede stopala

Crvenilo ili oteklina

Bolovi u stopalima ako imate dijagnozu dijabetesa

Bol koji traje duže od sedam dana

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.